Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Mai-Onaren, Jesus Mari harategiaren, Zallo Barriren eta Bidagurenen lanari aitortza

Nik Gernikan Sariak banatu zituzten atzo (azaroak 28), Lizeo Antzokian. Bertan, Mai-Onaren, Jesus Mari harategiaren, Zallo Barri jatetxearen eta Bidaguren gozotegiaren lana aintzatetsi zuten.

Ane Maruri Aransolo
Gernika-Lumo
2024/11/29

Gernika-Lumoko establezimendu eta ostalariei herria sortzen egindako ekarpena aitortzeko Nik Gernikan Sariak banatu zituzten atzo (azaroak 28), Lizeo Antzokian. Bertan, Mai-Onaren, Jesus Mari harategiaren, Zallo Barri jatetxearen eta Bidaguren gozotegiaren lana aintzatetsi zuten, “herriko kaleak direna izan daitezen eta udalerriak nortasun berezia izan dezan” egindako lana, hain zuzen ere.

Hala, Gernika-Lumoko herri merkataritzak erreferente izaten segitzen duela eta eskualdean indartsu dagoela esan zuten atzokoan. Zailtasunak dituztela onartuta, etorkizunari argi itxaropentsuz begiratzen diote Gernikako Merkatari Elkartuak elkartekoek, eta hori erakusmahaiaren atzean dauden pertsonei zor dietela esan zuten. “Horrelako ekimenak garrantzitsuak dira, herriko merkataritza gure eguneroko bizitzaren parte diren gauza txiki horietako bat delako. Gauza txikiak, egunero ikusi eta erabiltzen ditugunak, baina, askotan, behar adina baloratzen ez ditugunak”. Horregatik, herrian egiten dena baloratzea eta ohoratzea erabaki dute aurten, laugarrenez.

ARGAZKIAK

Udalerriko merkataritzak tokiko ekonomia bultzatzeaz gain, komunitatearen gizarte kohesioa eraikitzen ere laguntzen du. Hala, 2018an sortutako sari hauek establezimenduen berrikuntza, bezeroarekiko tratua eta egungo beharretara egokitzeko gaitasuna saritzen dituzte. “Sari hauek gure merkatarien eguneroko lana saritzeaz gain, lehiakorra, modernoa eta jasangarria izateko den merkataritzaren aldeko apustua egiten jarraitzeko bultzada dira”, adierazi zuen Jose Mari Gorroño alkateak ekitaldian. Izan ere, sektoreak 750 lagunentzako enplegua sortzen du, eta 400 establezimendu baino gehiago daude udalerrian.

Edizio honetan, 71 negozio lau kategoriatan banatuta lehiatu dira, eta denen beharra azpimarratu dute epaileek. Hala ere, lau izan dira irabazleak.

Mai-Onak Denda berriaren saria jaso zuen atzokoan, eta Maria Agirrek jaso zuen saria. Elikagai-saltoki berri bat da Mai-Ona, “bizitza guztiko” sektorean zerbait berria sortzeko gai izan dena. Ez da denda ekologikoa, ez da delikatessen denda, ez da auzoko frutadenda. Hiru eredu horiekin ezaugarriak partekatzen dituen baina zerbait desberdina duen saltokia da, inguruaren zaintzan eta pertsonen arteko harremanetan fokua jartzen duen proiektua. “Mai-Ona kontzientzai da, inguruari arreta jartzen dion begirada, munduan bakarrik ez gaudela aitortzen duen espazioa; nondik gatozen eta nora goazen galdegiten duen tokia da. Mai-Ona guraldiaren zain dagoen uzta da, ilgorako ekaitzarekin ernetako haziaren indarra”, azpimarratu zuten sari banaketa ekitaldian. Jaten eta edaten denari buruzko ezagutza zabaltzen du Mai-Onak, mahai ona egiteko establezimendua.

Auzoko merkataritza saria, berriz, Jesus Mari harategiak jaso zuen, eta Jesus Mari Martijak hartu zuen bere lana aintzatesten duen oroigarria. Izan ere, bere ibilbidea gogoratu zuten, 2000.urtean hasi zela adieraziz, negozioaren aurreko jabea zen Humberto Uncetaren lekua hartu zuenean. “Baina harakin gisa izandako esperientzia lehenagotik zetorren, Bermeon beste harategi bat zeukalako. Ordutik gaur arte, haragiaren kontsumoa asko aldatu da, eta Jesus Marik garai horietara egokitzen jakin du, prestatutako platerak prestatzen hasiz, esaterako, horretan aitzindari bihurtuz. Gaur egun, hori da euren dendako produktu nagusia”, esan zuten. Hala ere, harategiak hainbat eta hainbat sari jaso ditu urte luzez, izan ere, ohiko parte hartzailea –eta irabazlea– da txorizoen eta odolkien lehiaketetan. Hala, harategiaren kalitate handiko produktuak nabarmendu zituzten.

Bere aldetik, 1975ean Javier Ordorikak eta Andone Zorrozuak martxan jarritako eta egun Eneko Ordorikak gidatzen duen Zallo Barri Jatetxeak Ostalaritza saria jaso zuen. Baserri giroko jatetxea dela nabarmendu zuten ekitaldian, kalitate handiko lehengaiek hornitzen dutena eta “sentsazioen jaialdi” bihurtzen dena. “1984an Iñigo Ordorikak hartu zuen lekukoa, eta 2001ean lokala erabat eraberritu zuten, tradizioaren eta modernitatearen gune bihurtuz, teknika eta sormena batuz. Eta, ostean, 2013an, Eneko Ordorikak hartu zuen ardura”, gogoratu zuten. Hortaz, pasioa, esperientzia, profesionaltasuna eta prestakuntza batzen dituen jendez osatutako jatetxea dela nabarmendu zuten, “janari onare eta mahai onaren gunea”.

Ibilbide komertzialaren saria, baina, Bidaguren gozotegiak eskuratu zuen, eta Imanol Bidagurenek jaso. Gozotegiaren historia 1942an hasten da, eta ordutik gaur arteko bide horretan erreferente bihurtu da Bidaguren. Eta, arrakastaren gakoa “tradizio osoa mantentzea” dela azpimarratu zuten: lehen bi belaunadien errezetak oinarri hartuta berrikuntzaren aldeko apustua egin baitute arduradunek. Eta honen historia ere aipatu zuten: “Gozotegiaren sortzailea Pedro izan zen. Saltokiak janari denda modura funtzionatu zuen, baina nagusiki jangela zerbitzua zuen gozogintza gozotegia zen hasieran, merendero gisa ezagunagoa dena. Lehen erreleboa Pedro 1956an hil zenean gertatu zen, negozioaren ardura bere seme Pedrok hartu zuelarik. Geroago, 1987an, haren biloba  Imanol enpresara batu zen, eta gaur egungo jabea da”. Euren produktu bereizgarrienetakoa Ori-Baltza da, udalerriko gozoki tradizionala.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.