Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • HITZAren 20. urteurrena
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Foruko Herriko Taberna

2023az geroztik herrian topaleku bat izatearen beharrizana ase du Foruko Tabernak. Herritarren «harrera ona» azpimarratu, eta "kalitatezko produktuen" erabilera lehen lerroan jartzen dute etengabe, egunez eguneko zerbitzua eskainiz.

Ainhoa Astarloa Beotegi
Busturialdea
2025/12/19

Foruko Taberna hiru bazkiderena da, eta hirurak aurretiaz Eako Eskolondoko tabernan arituak dira. Haren lerro berbera jarraituz, Gernika-Lumorantz hurbiltzeko ideia zuten buruan, eta horrelaxe egin zuten: bertoko produktuak eta euren sukaldea erabiliz, Foruko bihotzean kokatuta daude gaur egun.

Hainbeste urtetan Forua herriko tabernarik barik egon izan da, eta horren beharrizan handia nabaria zen herrian. Astean zehar, eta batez ere asteburuetan herritarrak biltzeko espazio baten falta zegoen, eta Foruko Tabernak hori ase egin du. Izan ere, herriak, orain, “beste giro bat” dauka, giro gehiago, bizitasun gehiago.

Foruarrez harago, Gernika-Lumoko, Mundakako zein Bermeoko herritarrak ere hurbiltzen dira herrigunera, besteak beste. Nabarmendu dutenez, martxan jarri zirenetik, “erantzun oso ona” izan du tabernak: “Hasi ginen unetik jende askogaz gabiltza. Jende hori, gainera, pozik dago. Asteburuetan, batez ere, gainezka egoten da taberna”. Kalitatezko produktua bermatzen du Foruko Tabernak. “Dena freskoa eta bertokoa” da, hain zuzen. Plater asko eta askotarikoak eskaintzen dituzten arren, arrainak eta entsaladak dira euren espezialitateak, esan dutenez, berezitasunari tiraka kozinatzen baitituzte.

Zerbitzu anitz.

Egunerokoan karta zerbitzua eskaintzen du tabernak, eta bariku eta zapatu gauetan aparteko janaria ere eskaintzen dute: Angusen 200 gramoko hanburgesak, brioche-opilagaz. “Udan gauero eskaintzen dugu hanburgesen aukera, baina neguan asteburuetan baino ez”, gaineratu dute.

Ekitaldi bereziak ere ospatzen dituzte; esaterako, ezkontzak eta urtebetetzeak ospatu izan dituzte sarri, eta tankera horretako ekitaldiak ospatzeko lekua badaukatela azpimarratu dute.

Urte guztian dago zabalik Foruko Taberna, azaroan eta otsailean jai hartzen dituzten aste biak izan ezik. Martitzenetik eguenetara, 10:00etatik 21:00etara bitartean eskaintzen dute zerbitzua; asteburuetan, aldiz, 00:00ak arte dago zabalik. Kalitatea azpimarratuz eta bertokoari garrantzia emanez egiten dute lan egunez egun.

DANTZARIEN PLAZA, 2 · FORUA

94-497 21 67

instagram: @FORUKOTABERNA

Onddo eta otarrainxkaz betetako hostorea, amerikar saltsarekin

Osagaiak: 

Tipula

Azenarioa

Otarrainxka-buruak

Arrain-salda

Tomatea

Onddoak

Irina

Esnea

Xabier Ormaetxea, Mikel Corrales eta Aitor Bilbao sukaldarien errezeta, pausoz pauso:

Foruko Tabernako plater sortaren barruan, ohikoenetarikoa da onddo eta otarrainxkaz betetako hostorea, beti ere, amerikar saltsarekin apainduz. Keinu txikiena zainduta eraikitzen dute plater hau, eta emaitza horren isla da. Plater hau burutzeko, baina, bi errezeta kozinatu behar dira: alde batetik, hostorearen barnealdea, eta beste aldetik, saltsa bera.

Saltsarekin hasiz, tipula eta azenarioa sueztitu behar dira lehenik. Behin hori eginda, dugun tomatearekin nahastu eta otarrainxka-buruak uztartu behar dira horretan. Leun-leun denboratxo bat mantendu behar da horrela, otarrainxka-buruek euren baitako likidoa askatzen duten arte. Hori lortuta, arrain-saldarekin nahastu, eta hori guztia birrinduz gero, Foruko Tabernako kideentzat hain ohikoa den amerikar saltsa paregabea ateratzen da.

Hostorearen barrualdea egiteko, saltsaren errezetaren hasiera berbera burutu behar da: hau da, kipula eta azenarioa sueztitu. Ondoren, onddoekin nahastu behar da aurretiaz sueztitutakoa. Behin onddoak eginda, irina eta esnea bota behar zaizkio, bexamel antzerako bat sortzeko. Bexamel horri, gero, langostinoak sartu behar zaizkio, eta amaitzeko, dena nahastu.

Kozinatutako bexamel hori hostore barruan sartzen dute Foruko Tabernan, eta platerera ateratzerakoan, hostoreen azpian saltsa kokatu, zaporeaz zein itxuraz gozatzeko.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.