Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • HITZAren 20. urteurrena
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ingurumena

Udazkeneko inausketa berdearen ikastaroaren hasiera "ezin hobea" izan da

Fruituola proiektuaren parte den 'Udazkeneko inausketa berdea: funtsezko teknikak eta praktikak' ikastaroa egin zuten eguenan (urriak 2). Saioa "oso arrakastatsua" izan zela nabarmendu dute Urremendi Landa Garapen Elkartekoek.

Alde teoriko zein praktikoa izan zuen lehen jardunaldiak, Muxikan.Urremendi Landa Garapen Elkarte
Ainhoa Astarloa Beotegi
Busturialdea
2025/10/07

Urremendi Landa Garapen Elkarteak antolatu, Urdaibai Biosfera Erreserbako Zerbitzuak bultzatu eta HAZI Fundazioak finantzatutako Udazkeneko Inausketa Berdearen ikastaroak Fruituola proiektuaren parte dira, eta antolatzaileek esan dutenez “hasiera ezin hobea” izan dute. Ze, prestakunta ikastaro horren lehen jardunaldiak, Udazkeneko inausketa berdea: funtsezko teknikak eta praktikak, plaza guztiak bete zituen, iragan eguenean, Muxikan; 30 plaza, hain zuzen. Aitor Etxeandiak gidatu zuen lehen saioa, eta Josu Uruburu ekoizle ekologikoaren ustiategian garatu den saio praktiko bat ere izan zuten.

Hala nola, ekimenaren xedea argia dela esan dute: frutagintza sektoreari eta, oro har, nekazaritza ekosistemari lotutako pertsonen gaitasunak indartzea. “Ekimen berritzaile” bat dela zehaztu dute, zeinek “Busturialdea-Urdaibai inguruko nekazari profesionalen lursailetan fruta-arbolen hainbat sail ekologiko instalatzea eta garatzea” ahalbidetuko duen. Halaber, ezagutza sortu nahi du; transferitu. Fruta ekologikoaren ekoizpena handitu, eta baratze-ustiategien jarduera dibertsifikatu.

Ikastaroa, batik  bat, frutagintza sektorean sartu nahi duten pertsonei eta nekazaritza ekosistemako teknikariei zuzenduta dagoela gaineratu dute, eta horren baitan “lau jardunaldi” prestatu dituzte. Azaldu dute, lehen jardunaldiak ikuspegi teoriko-praktikoa izan duela; zehazki, fruitua bildu ondoren inausketa berdearen oinarriak sendotzeko eta benetako ustiategietan aplikatzekoak. Hurrengo hitzorduak ere finkatu dituzte, nolabait. Izan ere, 2026ko otsailean, udaberrian eta uda garaian egingo dira hurrengo saioak, “prestakuntzaren eta praktikaren etengabeko jarraipena bermatzeko”.

Urremendi Land Garapen Elkarteko gerente Aitziber Ansotegik lehen saioaren arrakasta txalotu du, beregain: “Lehen saioaren parte-hartzearen arrakasta honek berretsi egiten du eskualdean kalitatezko nekazaritza-prestakuntzarekiko dagoen interesa. HAZIren laguntzarekin, Fruituola funtsezko proiektu gisa sendotzen ari da frutagintza jasangarria bultzatzeko eta landa ingurunean aukera berriak sortzeko”. Bide batez, Urremendik “lehen sektoreko berrikuntzarekin, nekazaritzaren jasangarritasunarekin eta landa eremuan lan egiten eta trebatzen diten pertsonen gaitasunen hobekuntzarekin” duen konpromisoa indartzen duela azpimarratu du.

 

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.