Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu

Eneko Arrate: 'Bertokoa bada, goxoagoa da'

Oihana Cabello Elorriaga
2016/05/06
Udaberriaren erdira heldu gara, eta eguzkia berotzen hasi da. Horrekin batera belar denboraldia ere hasi da baserritarrentzat. Traktore eta segadora handiak martxan dabiltza belarra moztu, bildu eta bolak egiten, gutxi batzuk segekin eta eskobarekin jarraitzen duten bitartean. Arrantzaleak ere antxoa porturatzen ari dira. Naturaren zikloak ez du etenik, mundu aldrebes honetan klima nahasten ari bagara ere. Tokiko produktore txikiak beharrezkoak dira naturaren bideak ahalik eta kalte gutxien jasan ditzan eta guk ahalik eta produktu osasuntsuenak barneratu ditzagun. Beraien lanak duen garrantzia kontuan hartuz, kontsumitzaileok bertoko produktuen aldeko apustua egin behar dugu eta azken urteotan, zorionez, proiektu eta etxe askotan egin da apustu hori. Aurrerapauso txiki asko ematen ari gara gurean eta hainbat adibide daude: elkarteen zozketa askotako sariak bertoko produktuekin osatutako otzarak izatera pasatu dira, Lea-Artibaiko Rallyan sari bezala kirol ekitaldietan ohikoak eta ia beti berdinak diren kopa edo oroigarrien ordez, eskualdeko produktuz betetako otzarak eman ziren, etxeetako otarren sistemak martxan daude, ortu publikoak… Apustu txikietatik handietara pasatzeko garaia ere iristen da eta horretarako badugu zer hobetu. Eskoletako catering zerbitzuetan, adibidez, hutsune nabarmenak daudenez, Markina-Xemeingo eskola publikoak borroka latza izan du Jaurlaritzako teknikarien kontra, interes asko daudelako tartean. Orain, bertoko produktuekin osatutako menuak izango dituzte berriro ere, duela urte asko modura. Ikastolak ere euren bidea egiten ari dira eta ea eredu hau ikastetxe guztietara zabaltzen den. Agintariei errua botatzea izaten da errazena, baina iraultza denak etxeetatik hasten dira. Ustezko gune alternatiboetan gabiltzanok ere gure mugimenduetan hutsune nabarmenak ditugu, txosna guneetan, adibidez, ia edari dena multinazional erraldoiei erosten diegulako. Pixkanaka aukera ematen ari gatzaizkie, kostata bada ere, bertoko edariei. Berriatuko jaietan, adibidez, euskal garagardo ekologikoa dago, iaz Markina-Xemeingo txosna gunean bezala, eta ziur beste hainbat guneetan ere joera hori indartzen ari dela. Ekologikoa garestia da multinazionalen edari manipulatuen aldean, aldaketa emateko ordea, ausardia falta zaigu. Jaten, edaten eta arnasten duguna gara. Bertoko ekoizleak mimatuz, osasunean inbertitzen dugu. Pausoak ematen jarraitu dezagun.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.