• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia
On Egin gehigarria

Katxi Jatetxea

Sasoiko produktuak eta hurbileko tratua bermatzen dituen Katxin Jatetxeak belaunaldiz belaunaldi familia ondarea mantentzen dirau.

Ainhoa Astarloa Beotegi
Morga
2025/05/30

Familiarteko negozioaren adibide garbia da Morgaren bihotzean kokatzen den Katxi Jatetxea. Belaunaldiz belaunaldi, ondarea mantenduz, eta garai bakoitzean beharrezko aldaketak eginez, aurrera egiten jarraitzen du Katxik, bere presentzia herrikoia argi erakutsiz. «Gutxi gorabehera 1830 urteaz geroztik dago martxan etxe hau, hainbat funtzio desberdin izanik. Hasieran, jendeak lo egiteko etxe gisa hasi zen, ondoren, supermerkatua ere izan zen, eta abar luze bat dira horren erakusle», gaineratu du negozioaren bazkide den Jose Ramon Ormaetxeak. Bere aitaren izena Graciano izanik, Katxi ezizenez ezagutzen zuten herrian, eta negozioa bera ere izen horrekin mantendu dute.

Aldaketa ugari eta beste horrenbeste lan jasan dituen eraikina, gaur egun jatetxea, taberna eta hotela ere bada: «Egindako berrikuntzetako azkena, hotel bat sortzea izan zen. 9 gelatako hotel txiki bat dugu». Hainbeste aldaketaren artean, baina, generoak «berdina» izaten jarraitzen du Katxi Jatetxean: denboraldiko produktuak eskaintzen dituzte, eta momentuko adibidetzat aipatu ditu perretxikoak, piperrak, alkatxofak edota tomateak: «Sasoiaren arabera, harekin edo horrekin egiten dugu aurrera».

Denetariko eskaintza dute, halaber, jatetxean: menuak eta karta eskaintzeaz gain, ezkontzak, bataioak, lehen jaunartzeak, eta abar ospatzeko aukera ere badago. Baina, batez ere, kartako eskaintza anitza izan ohi da Katxin gehien saltzen dutena. Produktuaz gain, eskaintzen dutena, mimoz eskaintzen dutela nabarmendu du Ormaetxeak: «Jendea mimoz tratatzen dugu, hurbileko tratua eskainiz. Negozio txikiok hori egin behar dugu. Gainera, jendearen erantzuna beti izaten da positiboa; jendeak berak markatzen digu, askotan, nondik norakoa, eta horrela, errazagoa da». Taberna egunero lehen ordutik aurrera zabalik izaten dutela gogoratu du, eta jatetxea, aldiz, astelehenetan izan ezik, beste egunetan 13:00etatik aurrera. Familiarteko negozioa izanik, belaunaldien arteko aldaketa bermatzea «zaila» dela badakien arren, Katxi Jatetxeak «nola edo hala, eta astiro-astiro» aurrera egingo duela argi dute.

 

Porru-pastelaren errezeta

Katxi Jatetxeak sasoiko produktuen erabilera bermatzen duen heinean, hainbat errezeten artean porru-pastela dute; jatetxeak argi adierazi du ez dela zeliakoentzako errezeta egokia. Hori jakinik, bederatzi osagaiz osatutako errezeta da, porrua osagai nagusitzat duena.

Osagaiak:

Porrua

Hostorea

Esnea

Irina

Arrautza

Esnegaina

Gurina

Sesamoa

Gatza

 

Pausoz pauso

Porruak garbitzea da porru-pastela prestatzerakoan eman beharreko lehenengo pausoa, Katxi Jatetxeak adierazi duenez. Behin porruak garbi izanda, egosi egin behar dira. Egosi, eta bigun daudenean, kontserbatu.

Era berean, besamel bat egin behar da, horretarako irina, gurina eta esnea nahastuz. Besamela eginda izanik, aurretiaz egositako porruekin nahastu behar da, masa bat sortuz. Bestalde, molde bat hartu behar da, eta hartutako molde hori hostorez blai-blai eginez inguratu. Ondoren, nahastutako besamel eta porruen masa horrekin molde hori bete behar da. 

Behin horrela, berriz ere hostorea erabiliz, moldea hostore-geruza luze batekin estali, eta arrautzarekin marraztu behar da. Labea 180 gradutan jarri, eta aurretik egindakoa labean sartu behar da, 20 minutuz. Behin aterata, aurkezpenerako esnegain soberakina kendu, eta bi triangelu jartzen dituzte pertsonako.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.