• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Produktuak eta herriak bat egiten duten puntua

Bihotza Arostegi sukaldari bermeotarrak hegaluzea zelan zatitu daitekeen eta arrainaren zati bakoitzarekin zer-nolako errezetak presta daitezkeen azalduko du Arrain Azokan emango dituen saioetan.

Bihotza Arostegi bermeotarra, bere habitat naturalean: sukaldean. Argazkia: Bihotza Arostegi.
Alex Uriarte Atxikallende
Bermeo
2024/05/17

Bizitza osoa sukaldaritzari emana. Ibilbide luzea produktuaren mesedetan. Errezeten bilakaeraren testigu. Produktuaren aberastasunaren maitale. Bihotza Arostegi bermeotarra gazte-gaztetatik hasi zen ezkaratzean beharrean. Eskualdeko hainbat eta hainbat jatetxetan jaso zuen sukaldaritza formakuntza. Horrez gain, betidanik eduki du sukaldeak eskaini ditzakeen zerbitzu eta onura guztiak zeintzuk diren ezagutzeko interesa; ikastetxeetan nahiz egoitzetan zelan lan egiten den ere ederto ezagutzen du. Ez hori bakarrik: 2005az geroztik, sukaldaritza irakasle modura dihardu, Leioan. Ezkaratzak gordetzen duen sekretu oro inork baino hobeto ezagun du.

Bihotza Arostegi: “Hegaluzea herrian eta herriko sukaldaritzan betidanik presente egon den produktua da”

Bermeoko Arrain Azokaren lehen urratsak zuzenean bizitakoa da Arostegi, sarri parte hartu baitu egitarauan. Aurten, hegaluzeak Bermeon duen tradizioa eta erroa nabarmenduko du. “Betidanik herrian eta herriko sukaldaritzan presente egon da produktu hori. Dena dela, hainbat herritarrek –gazteenek, esaterako– gutxi samar dakite haren inguruan; hain liluragarria eta preziatua den produktu hori lantzea izango da neure asmoa”. Unai Urresti sukaldariagaz elkarlanean, oinarri teoriko eta praktikoan ardaztuta dagoen ordu erdi inguruko proposamena da Arostegik esku artean duena. Gaur [maiatzak 17], bihar [maiatzak 18] eta etzi [maiatzak 19] ariko da azokaren gune gastronomikoan: gaur, 19:30ean; bihar, 18:30ean eta 19:30ean; etzi, berriz, 11:30ean eta 12:30ean.

Hegaluzearen zatiketa eta prestakuntza alde teorikotik azalduko dute lehenik, errezeten praktikotasunera salto egin orduko

Teoriatik eta praktikatik.
Saioaren lehen tartea hegaluzearen eta hegalaburraren arteko aldeak argitzera emana izango da, “oraindik askok eta askok ez baitituzte bereizten”. Hori azaltzeko, ikus-entzunezko bat ere baliatuko dute. Behin arraina ondo ezagututa, eskaintzen dituen zatiez mintzatuko da sukaldaria. Mintzatu ez ezik, hegaluzea tokian bertan zatituko dute.

Lehen berbatik azkenengora, agerikoa da produktuak beragan pizten duen pasioa: “Hegaluzea arrain oso balioanitza da; pila bat aukera ematen du kozinatzerakoan. Adibidez, buztan inguruagaz marmitako eder askoa egin daiteke; errezeta horren teknikak urratsez urrats zelan egin argituko dugu. Mendrezka edo atun belarria labean, parrilan edota plantxan zelan prestatu ere azalduko dugu, baita hegaluzea bermeotar erara zelan prestatu irakatsi ere, hau da, piperrekin eta tomateagaz”. Hegaluzeagaz egindako “entsalada gozo bat” zelan kozinatu edo hegaluzea kipulagaz eta tomateagaz zelan aurkeztu ere argituko dute.

“Oro har, edonork egiteko moduko errezetak proposatuko ditugu”

Arrain nahiz itsaskien kontserba industriak Bermeon duen pisu nabarmenaren jakitun, sukaldariak atal berezia eskainiko dio hegaluze kontserba propioak zelan egin irakasteari: “Nork bere kontserba etxean bertan prestatu ahal izatea da helburua. Oro har, edonork egiteko moduko errezetak proposatuko ditugu, sukaldaritza eta produktua herritarrei ahal beste hurreratzea baita geure jomuga nagusia”.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.