• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia
Bidane Baskaran- Gaztagilea

"Gernikakoa galdu ezin dugun plaza bat da"

Markina-Xemeingo Barinaga auzoko Arkaitz eta Bidane anai-arrebek, Patxi aitagaz batera Baskaran Idiazabal zigiludun gazta ekoizten dute, beste hainbat esnekiren artean. Aurtengoan ere, urtero legez, Gernika-Lumoko Urriko Azken Asteleheneko azokan egongo dira.

Bidane Baskaran Markina-Xemeingo gaztagilea Gernikako Urriko Azken Asteleheneko azokan egongo da.
Garaia Pagola Urriza
Gernika-Lumo
2023/10/27

Noiztik joaten zarete Gernika-Lumoko Urriko Azken Asteleheneko azokara?
Nik neuk bizitza guztian ezagutu izan dut, eta uste dut 30-40 urte inguru badirela bertara joaten garela. Aurten ere bertan egongo gara.

Ze garrantzi du zuentzat Urriko Azken Astelehenera joateak?
Guretzako Gernikako azoka urteko onenetariko bat da. Aipatzekoak dira Lea-Artibaiko Urriko Azoka Nagusia, Gernikakoa eta San Tomasak. Horiek dira guretzako garrantzitsuenak, eta Gernikakoa galdu ezin dugun plaza bat da.

Salmenta gune edo plaza ona da?
Bizkaiko azoka denak egiten ditugu, baina Gernikakoa hiru onenen artean dago. Salmentak oso onak izaten dira. Horrez gain, Euskal Herri guztiko artzain asko joaten dira bertara, eta guztiok elkartzeko egun bat ere izaten da.

Bertako lehiaketan parte hartzen duzue?
Ez dugu parte hartzen. Adi egoten gara, baina parte hartzen ez dugunez ez digu ezertan eragiten. Gure lehiaketarik onena Gernikako Azokan saltzea da.

Eta beste lehiaketaren batean?
Azoka puntual batzuetan bai, baina orokorrean ez. Idiazabal jatorri izendapenaren lehiaketatan hainbat baldintza bete behar dira, eta arau guztiak betetzen ez badituzu zaila da saria eskuratzea. Batzuek horri begira egiten dute gazta, baina ez da gure kasua, arau guztiekin bat egiten ez dugulako. Azken finean, erabaki pertsonal bat da ez aurkeztea. Dastaketetan begiekin ere asko jaten dutela uste dugu, eta begiak itxita izango balitz emaitzak beste batzuk izango liratezkela. Guk ezin dugu hori aldatu, eta erabat ados ez gaudenez, ez gara aurkezten.

Lea-Artibairen zuek bakarrik ekoizten duzue Idiazabal zigiludun gazta, ezta?
Lea-Artibai mailan bai, baina Mutrikun badago bat. Duela parebat urtera arte Txurruka zegoen Markina-Xemeinen adibidez, baina orain bakarrak garela esango nuke.

Noiztik ekoizten duzue gazta?
Gure etxean beti egin izan da gazta. Aitak eta nire aiton-amonek esne behiak zeuzkaten eta baita ardi batzuk ere. Gaztak egiten hasi ziren ardi esneagaz eta behiak kendu eta artaldea handitu zutenean, Idiazabal zigiluagaz hasi ziren, gutxi gorabehera jatorri izendapenaren sorreratik, 1987 ingurutik. Nik betidanik ezagutu izan dut.

Zein da zuen bereizgarria?
Alde batetik, garrantzitsuena da gazta esne gordinagaz egiten dugula. Esne gordinak beste zapore bat dauka, pasteurizaziorik ez duenez, zapore gehiago eta ezaugarri hobeak dituen esnea da, esne ona izanez gero, noski. Horrez gain, guk urtarriletik uda aldera arte ekoizten dugu gazta, gure bildotsen gatzagi naturalagaz, eta horrek ere bere ukitua ematen dio gaztari. Azkenik, larrea. Asko aldatzen da gure gazta negutik udara eta hori ardiek jaten dutenaren araberakoa da. Hori guretzako onura bat dela esango nuke.

Zenbat ardi dituzue eta zenbat gazta ekoizten duzue urtean?
Guztira 450 ardi inguruko artaldea daukagu. Jatekoak, eguraldiak eta jaiotzen diren bildots kopuruak, esaterako, eragina dute ekoizpenean, eta beraz, ez dugu urtero kopuru berdina ekoitzen. Gutxi gorabehera 7.000 eta 8.000 kiloren bueltan ibiltzen gara.

Zelan dago gaztandegien egoera?
Ekoizpenaren aldetik gero eta jende gutxiago gaude. Lan karga handia duen lanbidea da eta gustatu egin behar zaizu lan hau egitea, polita ere baden arren. Bestalde, salmentari dagokionez, uste dut badagoela publiko jakin bat gure gazta kontsumitzeko ohitura duena. Esango nuke aurten nahiko salmenta onak ari gara edukitzen gehienok. Hala ere, alderik txarrena burokrazia da: gero eta gehiago eskatzen digute eta horrek ito egiten gaitu.

Erlazionatutako edukia307 postutako eskaintza zabala“Bisitariak erosteko pentsamenduagaz etortzen dira azokara”“Ekoizleen eta erosleen arteko hartu-eman oso interesgarria sortzen da halako azoketan”

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

maiatza 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.