• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Betirako igartu ez dadin

Piperraren etorkizunari irtenbidea emateko proiektua garatu dute bost ekoizlek: Gernika Gorria. Piper gorria landu, eta haiekin egindako hiru produktu sortu dituzte. Oroigarri turistikoa izatea ere bada asmoa.

Gernika Gorria produktuen erakusleihoa
Oihana Cabello Elorriaga
Gernika-Lumo
2020/11/02

Plazako salmentak beherantz doaz, kontsumo ohiturak aldatu egin dira eta gero eta gutxiago dira jatekoa prestatzen dutenak; merkatal gune handietan aurrez kozinatutako jatekoak erosten ditu jendeak». Gernika Gorria proiektu kooperatiboa sortu dute bost ekoizlek, Gernikako piperra gorritan landuko dutenak: Jabi Ubierna (Munitibar), Loren Ortiz (Arrieta), Unai Kintana (Mendata) eta Ainhoa Iturbe eta Alex Zubia (Ajangiz). Gernika-Lumoko piper gorria –txorizeroa ere esaten zaio– landuz eta eraldatuz, proiektu berritzailea dakarte.

Gernikako plazan ‘produktu izarra’ den piperraren salmenta asko gutxitu dela ohartu dira, bai berdearena zein gorriarena. Horregatik, zerbait egin beharra planteatu zuten ekoizleek: «piperrari beste buelta bat ematea».

Ezer berririk ez dute asmatu, eta Ipar Euskal Herriko Ezpeleta herrian egiten dutenaren eredua hartu dute oinarri. «Hango piperra ez da gurea bezalakoa» –diote–, «baina gorritan erabiltzen dute, guk txorizeroa bezala, eta unibertso oso bat sortu dute piperraren inguruan. Produktu berri asko egin dituzte».

Hala, Gernika Gorria proiektuak ere bertoko piper gorriarekin egindako produktuak ekoiztuko ditu. Kooperazio proiektu bat aurkeztu zuten Eusko Jaurlaritzan, eta fokua hiru produktutan ipini dute: piper txorizeroaren mamian, saltsa bizkaitarran eta piperrarekin egindako eta ukitu pikantea duen mermeladan, hain zuzen ere. «Azken hori planteatu genuenean jendeari dastatzera emateko zerbait eskaintzea interesgarria litzatekeela iruditu zitzaigun; hala ere, gaur egun bizi dugun egoeran hori zaila izango da».

Aristieta baserriko eraldaketa gunea

Aristieta baserriko eraldaketa gunea

Ajangizeko Aristieta baserrian duten eraldaketa gunean egiten dute mamia eta mermelada. Bizkaitar saltsa, berriz, Urduñan ekoizten dute.

Gernika Gorria proiektua, oraingoz, hiru produktu horietan oinarrituta dago, «baina hori abiapuntua izatea gura dugu». Piper txorizeroarekin egiteko beste edozein produktu ateratzeko aukerak zabalik dituzte, baita poriektura ekoizle gehiago batzeko aukera ere. «Piper txorizeroarena ipini dugu martxan bizi dugun egoeragatik, ez guk etekin gehiago ateratzeko», diote. Sendotzea da beraien asmoa, «baserritarrak finkatzea, daudenak iraun eta berriek laguntza izan dezaten».

Piperraren etorkizuna
Ezpeletan 20 ekoizle hasi ziren piperra lantzen, eta 200 dira gaaur egun. Gernikako piperraren ekoizleen kasuan, baina, kontrakoa gertatu da; gero eta gutxiago dira, baita labeldunak ere.
Gernika Gorria proiektuko kideek azaldu dutenez, piper berdeak irtenbide bakarra du, produktu bakarra da. «Gaur batu, eta bihar saldu behar duzu; baina guk planteatu dugu gorritan, sikutan, erabiltzea, produktuari iraupena emateko».

Hiru produkturekin hasi dute kanpaina, eta horiei irtenbidea ematea da orain asmoa. Urremedi eta Leartikerren laguntzarekin garatu dute proiektua, eta Urremendik Juntetxearen ondoan duen erakusleiho batean ipini dituzte beraien produktuak ikusgai. «Asmoa zen proiektua garatzea eta turismoari ere zerbait eskaintzea. Bertoko produktua eskaintzea,eta hemengo sinbolismo batekin, gainera».

Arlo ekonomikoan turismoari ematen zaion garrantziaz jabetuta, beraien ekarpena egin zezaketela pentsatu zuten: «Garrantzia ematen diogu jendea hona etortzeari eta bertan geratzeari. Baina ez duguna baloratzen da, Euskal Herria zerbait definitzen badu, hori dela berton oso ondo jaten delako; eta oso ondo jaten da bertoko produktua jaten delako», zehaztu dute.

Asmoa zen proiektua garatzea eta turismoari ere zerbait eskaintzea. Bertoko produktua eskaintzea,eta hemengo sinbolismo batekin, gainera”

Bertoko oroigarria. Gernika-Lumokoa den eta Gernika-Lumotik bakarrik eraman daitekeen oroigarri berezia sortzea zen asmoa, eta hortik abiatuta ekoiztu dituzte hiru produktuok. Gernika-Lumora datozen turistak oroigarriren bat erosi behar badute aukera handirik ez dute, eta horregatik animatu ziren bost ekoizleak pausoa ematera. «Pentsatu genuen souvenir gastronomikoa sortzea, bertakoa, bertako produktuekin eta munduan beste inon egiten ez dena. Gauza hobeak egingo dira, eta txarragoak. Baina hau bertokoa da, hemengoa; bizkaitar saltsa hemengoa da, eta piper txorizeroa ere hemengoa da».

Produktuak salgai ipiniko dituzte. Oraingoz, astelehenero, merkatu plazan erosi ahal izango dira piper gorriarekin ekoiztutako mermelada, mamia eta bizkaitar saltsa. Gerora begira, salmenta herriko beste puntu batzuetara zabaltzea aztertzen ari dira. Webgunea ere egokitzen ari dira: www.gernikagorria.eus. Horrez gain, baserritikgernikara.eus atarian ere salgai ipiniko dituzte produktuak, eta hileko lehenengo domeketan Arrietan egiten duten azokan ere izango dute salmenta puntua.

Juntetxearen aurrean ipini dute erakusleihoa

Etxekoei eskerrak. Proiektu hau garatu duten ekoizleek etxean jaso duten laguntza ere eskertu gura izan dute. «Gurasoek irakatsi digute bertokoa baloratzen: kultura, zaporeak, sukaldaritza… Ekoizpenarekin ere lagundu digute, eta Bizkaiko saltsaren errezeta beraiengandik jaso dugu». Horregatik, gogoan eduki gura izan dute Rosario Berriozabal, Carmen Suberbiola, Patxi Iturbe, Joaquin Ortiz eta Mari Guerrak eskaini dieten prestutasuna.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

abuztua 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.