• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia
Bermeoko Arrain Azoka

Tradizioa eta berrikuntza batzen dituen esperientzia gastronomikoa

29. Arrain Azokak bisitariei "esperientzia gastronomikoa" eskaintzea du helburu. Ordutegi jarraitua edukiko du arrantza sektorearen erakusleiho zabalak. Salmahaietako pintxoez gain, azoka eremuan parrillan egindako atun errea eskainiko dute aurten.

Aintzina Monasterio Maguregi
Bermeo
2023/05/18

Ikusi, erosi eta dastatu. Eskaintza horregaz dator 29. Arrain Azoka. Gastronomiari “aparteko garrantzia” emango zaio aurten, eta eskaintzen diren produktuak azokan bertan dastatzea “are gehiago” bultzatu gura dute. Izan ere, Arrain Azoka Elkarteko arduradunek esan bezala, arrantzaleak itsasoratzeko “arrazoi nagusia da platerera kalitate hobereneko produktuak ekartzea”. Gainera, kontserberek ere helburu bera daukate, “lehen mailako arrain kontserbak etxeetako mahaietara eramatea”.

Hortaz, Arrain Azokak, besteren artean, Bermeoko izaerari, tradizioari, nortasunari eta produktuei balioa eman, eta herritarrei gastronomiaren inguruan antolatutako hainbat jardueraz gozatzeko aukera eskaini nahi die, “arrainaz bereziki”, bihartik domekara bitartean (maiatzaren 19tik 21era) .

Tokiko ekoizleak dira, tokiko produktuak daude eta “sektorean ondo behar egiten dena” ezagutarazteko erakusleihoa da, eta hori kontsumitzaileentzat “berme bat” da: “Hori oso agerian geratzen da azokan, enpresen produktu ezin hobeak zein egiten duten lana ikusten dutelako bertaratzen direnek”.

Hogei postu egongo dira, elikagai asko eta askotarikoez beteta, eta hurreratzeko, erosteko eta dastatzeko gonbidapena luzatu dute. “Alde batetik, orokorrean, arrain kontserbak izango dira eta, beste alde batetik, bakailaoa, ketuak, enpanadak… Arrainak ematen dituen aukerak azokan ikusgarri egoten saiatzen dira”, azaldu dute antolatzaileek.

[ARRAIN AZOKAKO EGITARAUA]

Azokak ordutegi jarraitua daukala da aurtengo nobedade nagusietako bat. Gaur eta bihar 11:00etatik 20:00etara egongo da zabalik, eta, domekan, 15:00etan zarratu beharrean, 16:00ak arte luzatuko da, “eguraldiak laguntzen badu”.

Betiko moduan, Lameran egongo dira salmahaiak, baina kokapenean “aldaketa txiki bat” egitea erabaki dute, ekoizleentzat zein bertara doazen herritarentzat “erosoagoa” izan dadin eta baita ere azoka bera “txukuntzeko”.

Produktuak dastatzeko bi gune egongo dira –aurrekoetan bakarra izaten zen–: “Esparrua txukundu egin dugu, bai erakusleentzat bai bisitarientzat erosoagoa izateko. Eta jendeak pintxoak jateko bi gune egokituko dira. Aurten postu gehiago izango dira euren produktuak pintxo bidez eskainiko dituztenak, eta beraz, eguerdian, bertan jaten geratu gura duenak aukera edukiko du. Eguna pasatzera datozenei eguerdian ere bertako produktuak dastatzeko aukera eman gura izan diegu”. Gainera, zehaztu dutenez, azken urteetan erakusleek eurek ere eskatu diete “ordutegia moldatzea”.

Azoka eremuan pintxoak dastatzeko bi gune egokituko dituzte aurten

Gune solidarioa
Eskariak aipatuta, azoka eremuan parrillan egindako atun errea eskaintzea ere aspalditik izan da herritarren guraria eta, oraingoan, eskaintza hori izango da: “Eskaera historikoa da”.

Era berean, Arrantzaleen kofradi zaharreko Gune Solidarioan marmitakoa eta atun errea prestatuko dituzte. Bildutako dirua osasun sistema publikoak ordaintzen ez dituen 6 eta 12 urte bitarteko umeen tratamenduak ordaintzera bideratuko dute. Iazkoa baino ordutegi zabalagoa edukiko du: gaur eta bihar 11:00etatik 21:00etara eta etzi 11:00etatik 15:00etara. Bertan, jateko ezeze, eroateko aukera ere egongo da –bakoitzak etxetik eroan beharko du ontzia–.

Bestalde, Lamerako karpa nagusiko Gastronomia Gunean txartel bidez bideratuko dute jardueretarako sarrera. Beraz, ekintzak hasi aurretik karpan bertan edo Urremendiren postuan lortu ahalko dira txartelak.

[ARRAIN AZOKAKO EGITARAUA]

Esan modura, jendearentzat azokara hurreratzea esperientzia gastronomikoa izatea da antolatzaileen asmoa: “Hasieratik hona salmentak asko aldatu dira, eta urteak pasatu ahala, salmenta puntu gehiago daude. Horregatik, azoka salmenta puntu bat bada ere, saiatu gara azokara datozenentzat esperientzia gastronomiko bat izatea bera ere; ez bakarrik erostea, baizik eta bertoko produktuen dastaketak egitea. Horrela, produktu bakoitzak zelako ezaugarriak dituen jakinda, erosteko ere irizpide gehiago eduki ditzakete, eta, era berean, merkatuan dagoena ezagutu. Esate baterako, batzuk hutsean ontziratzen hasi dira edota beste formatu batzutan eskaintzen. Latetan edo poteetan erostera ohituta dago jendea, eta erosterakoan, agian, ez daki beste aukera batzuk ere badaudela; azokan, bakoitzaren formatu edo aukera desberdinak ikusteko aukera dago”.

Diotenez, erosleentzat “produktu berriak zein betiko produktuak” izaten dira erakargarriak. “Azken batean, produktu tradizionala da gure ikurra; gauzak ondo egitea eta kalitate onekoak”. Azokara doazenek hori topatzen dute. Jendeak betiko produktuak erosten ditu, eta baita aurretik ezagutzen ez zituenak ere: “Etorkizunerako beste salmenta mota batzuk bideratzeko aukera bat ere bada azoka. Esate baterako, hutsean ontziratuta ikusten badut, urtean erosteko aukera hori ere badaukadala jakingo dut”.

Kontserbagileetara bisita gidatuak, tailerrak, umeentzako Showcooking-a, Ortube itsasontzira bisitak, hitzaldiak, danborrada, dantzak, musika, pilota partiduak, batel estropadak… beste behin, eskaintza zabala topatuko dute egunotan azokara doazenek.

Erlazionatutako edukia“XXI. mendeko eskolako erronkei erantzuna ematen gabiltza”Itsas aldagaiak, lurrean bertanJende ugari bildu du Arrain Azokako egun nagusiak

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

uztaila 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.