• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
GizarteaIngurumena

Nekazarien nortasuna indartuz

Elikadura burujabetzatik eta prozesu ekologikoetatik abiatuta, Cajamarcako nekazaritza zaintzeko produkzio proiektu bat garatzen ari dira Gernikatik Mundura eta Gernika Gogoratuz.

Cajamarcako nekazarien eskola. Argazkia: Gernikatik Mundura.
Ane Maruri Aransolo
Busturialdea
2023/02/03

Kolonbiako Cajamarca herriko nekazaritza ekologikoan jarri dute arreta Gernikatik Mundurak eta Gernika Gogoratuzek. Nekazari komunitateen jakintzak, zaporeak eta esperientziak trukatzeko kolorez betetako gunea sortu dute, Tierra Libregaz, Tolimako Unibertsitateagaz eta Cajamarcako nekazari elkarteekin batera; Asoarracachos, Agrotuanaime, Agromontaña, Asomonita eta Asomuca dira lurra meatzaritza eta kapital transnazionalen aurka defendatzen duten nekazari taldeak.

Elikadura burujabetzatik eta prozesu ekologikoetatik sortu dute nekazaritza zaintzeko produkzio proiektua, eta prestakuntza alternatiba horren bidez, nekazarien kultura eta nortasuna indartu gura dituzte, baita erakundeen arteko harremanak eta lurraren zaintza sendotu ere. “Trantsizio agroekologikoaren bidez, elikadura subiranotasunaren eta eragin politikoaren alde eginez, lurralde sareak eta herrien elkartasuna sendotu gura dira”, azaldu du Sara Nicholson proiektuaren bultzatzaile eta Gernikatik Mundurako kideak. “Ez da edozein eredu”, elikadura burujabetza gauzatzen duen ereduak herrian dinamika «oso» bat sortzeko aukera sortzen baitu, zirkulu ekonomiko familiarra sendotzeko.

Gatazka egoeran dauden lurraldeak proiektutik abiatzen da proiektu hau. Azken fasean bost lurralde zeuden, tartean Kolonbiako Tolima, eta bertako unibertsitateagaz bost urteko lanketa egin zuten. Hala, Cajamarca multinazional handiengandik babesteko prozesu sozial, politiko eta kultural bat garatzea erabaki zuten; izan ere, meatzaritza enpresa handiek Cajamarcako lurrak erosi gura dituzte. Herritarrek “tinko” eutsi diote beren nekazari izateari, eta ez dute meatzaritza bertan sartzen utzi. Beraz, Cajamarca Kolonbiako estatuko “erreferente” bat dela dio Nicholsonek, “hainbat gatazkaren ostean lortu dutelako meatzari handiei ezetza ematea, ura babestea eta euren izate nekazaria babestea”.

Argazkia: Gernikatik Mundura.

“Nahiz eta multinazionalei ezezkoa eman, kapital transnazionalak modu asko ditu lurraldean sartzeko, eta zentzu horretan, meatzari enpresa horiek ez dira herritik joan. Ez dute meatzaritzan hasteko baimenik, baina erosi egin dituzte herriko komertzioak, bulegoak eta lur zatiak. Jendeari lana ematen ari dira, herria hartzeko asmoz”, azaldu du proiektuko kideak.

Gogoratu du meatzari handiak geldituta daudela gaur gaurkoz, baina hori gobernu aldaketa batek alda dezakeela: “Meatzari handiei gelditzeko, Cajamarcan meatzari handiak ez sartzearen legea lurralde eskeman onartu beharko litzateke, eta oraindik ez da hori gertatu, administrazio prozesu asko igaro behar direlako. Politikarien aldaketa bizkorragoa da. Asko landu dugun arazoa da, eta eskema hori herriak idaztea lortu dugu, herritarren ikuspuntuak jasoz: perspektiba agroekologikoak idatziz, baita perspektiba geologiko espezifikoak –Cajamarcaren leku geografikoa oso konplexua da, gune bolkaniko batean dagoelako– edota genero perspektibatibak ere”. Proiektuak lagundu egin du prozesu politiko hori gauzatzen, baita intzidentzia politikoa bultzatzen eta herritarren arteko elkarrizketa guneak sortzen ere.

Ahuakate produkzioa
Eskema aldaketa hori garatu artean, kapital transnazionala beste era batera lurraldea hartzen ari dela dio: ahuakatearen bidez. “Herritarren lurra erosten ari dira, eta jada ia 3.000 hektarea lortu dituzte HASS markako ahuakatea esportatzeko. Enpresa handiek dirutza eskaintzen diete nekazariei, eta askotan saldu egin dute. Izan ere, pandemia aldian biderkatu egin dira saldutako lurrak. Saldu ez arren, euren lurretan aguakatea sartu dute askok”. Izan ere, pandemian “bizitasun handia” izan duen diru mugimendua edo lurralde propietateen mugimendua izan dela gaineratu du; dioenez, horrek agerian utzi du herriak parte hartzeko espazioak eta tresnak izateko beharra: “Bizitza zaintzeko alternatibak sortzen ari gara han, baina nahitaezkoa zen proiektu produktiboa egitea”.

Hori horrela, nekazari agroekologikoentzako aukera bat sortzea bilatu dute, “ahultzen egon den” nekazaritza indartzeko. Baina bizitza zaintzen duen nekazaritza eredua lantzea erabaki zuten, lurrak eta urak ongarriz ez kutsatzeko. “Ongarri eta kimiko asko erabiltzen dituzte, lurra eta ura kutsatuz. Hori ere arazo bihurtu da”. Proiektuak hiru alde ditu: nekazarien eskola agroekologikoa, ekoiztutakoa saltzeko metodoak garatzea eta intzidentzia politikoan eragitea.

Argazkia: Gernikatik Mundura.

Eskola eredu bat sortzea otu zitzaien: “Eskola deitzen diote, baina trantsizio agroekologikoa ziurtatzeko espazioa da. Ikasten dute ongarriak ordezkatu, eta produkzioan kapitalismoak sortzen duen erritmo frenetikoa zalantzan jartzen”. Denborak ulertzeko gunea da. Urak nondik doazen eta zelan zaindu daitezkeen ulertzeko tokia. “Esportazioek ezarritako presioaren menpean ari dira lanean. Euren jakintza zaharrak alde batera utzi behar izan dituzte, euren ekonomia mantentzeko”.

Arlo horretan, esportazioei dagokienez, Euskal Herrian eragitea ere bilatzen dute, euskal herritarrek euren kontsumo ereduak zalantzan jartzea, alegia. “Proiektua zubi bat sortzeko bidea da, non zalantzan jartzen dugun esportazioa, eta batez ere gure kontsumo eredua”. Azaldu du Kolonbiaz kanpoko kontsumoak “asko baldintzatzen” duela hango errealitatea.

Ahuakatea osasunerako “oso ona” dela jakin arren, perspektiba gobal batetik aztertuta, “ez dela horren osasuntsua” dio Nicholsonek: “Horri buruz hausnartzea zaila da, kontsumoak pisu kultural handia daukalako. Eta kapitalismoaren eta neoliberalismoaren helburuetako bat hori da, kulturen bitartez edo informazio askoren bitartez, gure kontsumoa bideratzea”.

Ekoitzitako saltzeko metodoak ere garatzen ari dira, eta horretarako merkatuak antolatzen dituzte herrian zein hirian. Ibague hirian, kontsumitzaile arduratsuekin eta elikadura burujabetzaren babesleekin sareak sortzea ari dira. Halaber, intzidentzia politikoa sortu gura dute, elikadura burujabetzaren apustuari eusteko. 2021eko hasieran hasi ziren proiektua idazten, eta gaur gaurkoz, amaiera fasean dago. Hori amaitzeko, Cajamarcako nekazari emakume bat hurreratuko da Euskal Herrira; ziur aski, Gernika Gogoratuzek antolatzen duen Ekonomia eta Bakea jardunaldietan egongo da.

Bere esperientziatik, Nicholsonek dio “oso gutxigaz prozesu bat asko indartu” daitekeela: “Ez da gutxi egiten ari garena, helburuak handiak dira, baina proiektuak hainbat hausnarketa ekologiko eta politiko bideratu dituela ikustea garrantzitsua da. Ez da bakarrik nekazaritza kontua, euren praktiken eraginak zelako emaitzak dituen aztertzea da, eta horri buruzko gogoetak egiteko guneak sortzea”.

Aurrera begira
Proiektuaren asmoetako bat merkaturatze bideak lantzea izan da. “Batzearen indarrean oinarritu da proiektua, nekazarien artean harremanak hobetzean, sortzean eta antolatzean. Hori garrantzitsua da ereingo dutena adosteko, planifikatzeko eta merkatuetan denetariko produktuak aurkezteko. Batzeko espazioekin eta aldarri politikoak sortzeko bideagaz segitzea garrantzitsua da”. Proiektuagaz aurrera jarraitu gura dute: “Munduan eraldaketa bat bultzatzeko, garrantzitsua da administrazioek borondatea izatea eta horrelako proiektuetan parte hartzea. Uda-
lagaz lanean segitu gurako genuke aurrerantzean ere“.

Hurrengo fasean indar handiagoa jarriko dute monolaborantzaren inpaktuan: “Lurraren ongizatea eta gizartearen bakea mehatxatzen dituen praktika da. Horri buruzko hausnarketa erne gura dugu, bizi eredu eraldatzaileak sortzeko bideari jarraituz”.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.