• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Gizartea

Hegaluze zaporez bete da Mundaka

Hegaluzearen kultura zabaltzeko hitzorduak hartu du gaur, Mundaka. Lehenengoz antolatu dute Itsasotik Mundakara ekimena, eta balorazio positiboa egin dute Perondo kultur elkarteko antolatzaileek: "Hegaluzeari garrantzia eman gura genion, eta erantzuna ona izan da, pozik gaude".

Ane Maruri Aransolo
Mundaka
2022/07/09

Kostako herri txikia da Mundaka, itsasoagaz eta hegaluzeagaz lotura estua daukana. Ezbairik barik, hegaluzea da kostaldeko herrietako altxor gastronomiko nagusienetakoa, baita inguruko ekonomiari izugarrizko balioa ematen diona ere. Eta, gaur, produktu hori balioan jartzeko eta Mundakako herriak itsasoagaz eta hegaluzeagaz duen harreman estua aldarrikatzeko eguna izan da.

Lehenengoz antolatu dute Itsasotik Mundakara ekimena, eta balorazio positiboa egin dute Perondo kultur elkarteko antolatzaileek: “Hegaluzea gure bizitzan, gure kulturan, gure gastronomian eta sustraietan egon da eta oraindik presente dago. Hegaluzeari garrantzia eman gura genion, eta erantzuna ona izan da, pozik gaude”.

ARGAZKI GALERIA

Halaber, itsasoa errespetatzeko aldarrikapena kaleratzeko ere aprobetxatu dute eguna. “Bi oinarri ditu egunak, hegaluzea balioan jartzea, eta itsasoa errespetatzeko eskatzea. Arraina bera eta arrainak dituen aspektu guztiak balioan jarri gura izan ditugu: arrantza, ekonomia, sustraiak, artisautza… Baina itsasoa errespetatu behar da horretarako. Ze, itsasoa zaindu ezean, ez dago hegaluzerik, ez dago antxoarik, ez dago ezer”, argudiatu du Mikel Larruzeak, antolatzaileetako batek. 

Hori dela eta, Kantauri itsasotik euskal portuetara heltzen den hegaluzea izan da gaurko protagonista Mundakan, eta haregaz edo itsasoagaz zerikusia duten hamabi postuk bete dute herriko Tala. Kontserben hiru postu egon dira, txakolinaren bi, hegaluzearen, lanpernaren eta gaztaiaren bana, baita nekazaritza ekologikoarena ere. Horiez gain, arrantzarako tresnen txokoa ere egon da Talan, baita sareginen postua ere; sareak zelan egiten zituzten ikusi ahal izan dute bertaratu direnek.

Jendearen joan-etorria etengabekoa izan da lehenengo ordutik azokan, eta saltzaileak “pozik” agertu dira herritarren erantzunagaz. Goizean ez da jendetzarik egon, baina orduak aurrera egin ahala, jendez bete da ingurua. “Eguraldiak lagundu digu, eta jende asko bertaratu da. Ez genuen espero, ez dugu aurreikuspenik egin gura izan, baina herritarrak animatu dira”.

ARGAZKI GALERIA

Hegaluzeren artisau arrantza balioan jartzeko asmoz, azokaz gain, kosta garbiketa, solasaldiak, dastaketak, musika emanaldiak eta  hegaluzearen pisaketa izan dira herrian. 

Kosta garbiketagaz hasi dute eguna, eta espero zutena baino jende gehiago batu dela bertan adierazi du Larruzeak: “Jende gutxiago bertaratuko zela pentsatzen genuen, baina erantzuna bikaina izan da; jende mordoa bertaratu da hondartza garbitzera”. 

Gero, hitzaldien txanda ailegatu da. Iñigo Onaindia AZTIko zientzialariak hegaluzearen markaketari, arrantzari eta biologiari buruz berba egin du, eta Imanol Agirre GAEA elkarteko kideak, bere aldetik, Plastikoa, XX. Mendeko inbasioa hitzaldia eskaini du. “Zaila da zientifiko biren hitzaldiak jendez betetzea, baina herritarrak bertaratu dira, eta pozik gaude erantzunagaz”, azaldu du antolatzaileak.

Agirrek plastikoen beharra aipatu du, baina plastikoaren kontsumo “neurtua eta zaindua” egin behar dela adieraziz. Izan ere,  plastikoak itsasoan eragin “zuzena eta nabarmena” duela dio, eta dordoken kasua aipatu du: “Dordokek marmokak jaten dituzte eta plastiko poltsek horien itxura hartzen dute. Hala, dordokak plastiko artean geratzen dira, edota plastiko hori jaten dute. Halako gero eta kasu gehiago ezagutzen ditugu”.

Ozeano Barean dagoen Plastiko Uharteaz ere berba egin du, plastikoaren eraginak lantzerakoan. “Plastikoa gero eta leku gehiagotan aurkitzen dugu, Everest puntan zein ozeano fosetan. Baliteke, etorkizunean, arrainak baino plastiko gehiago egotea ozeanoetan”, adierazi du.  

Itsasoko korronteek plastikozko zaborra puntu zehatz batzuetara garraiatzen dute, plastikoen uharteak sortuz. Ozeano Barean dagoena da handiena, 1,8 billioi plastiko hondarrez osatutakoa –masa osoaren % 45 arrantzasareek osatzen dute–, eta Frantziak, Espainiak eta Alemaniak batera okupatzen duten eremua baino handiagoa hartzen duena. “Zazpigarren Kontinente modura ezagutzen dute batzuek, bere tamaina ikaragarria baita”, azaldu du Onaindiak eta beste bost plastikozko uharte gehiago daudela adierazi du. 

 

Halaber, mikroplastikoen ondorioz ere berba egin du, eta datu batzuk eman ditu: kontserba latek 50 urte behar dituzte desagertzeko, plastikozko botilek 450 urte, latek 200 urte eta arrantzarako sareek 600 urte. Horiek mikroplastikoak sortzen dituztela adierazi du, eta azken ikerketen arabera, itsasoko elikagaien % 69 mikroplastikoz kutsatuta dagoela aipatu du bere hitzaldian.

Hegaluzearen eta txakolinaren dastaketak ere egin dituzte frontoian. Antzinako bi lanbideren topaketa izan da, eta 40 lagun inguruk eman dute izena goizeko zein arratsaldeko txandetan: “Dastaketen gehienezko edukiera bete dute”.

ARGAZKI GALERIA

Horrez gainera, hegaluzearen pisaketa egin dute, eta arrantza jasangarria bultzatu gura izan dute, kupoak errespetatzeko eskatuz. “Balio batzuk aldarrikatzen dituen arrantza jasangarria bultzatu gura dugu: kupoak eta neurriak errespetatzen dituena. Eta herritarrei zuzeneko pisaketa bat erakutsi gura izan diegu, jendeak jakiteko zelakoa den arrain freskoa eta zelan pisatzen den lonjetara eraman aurretik”, azaldu dute.

Egunari ukitu musikatua emateaz arduratu da Aiama. Bere doinez agurtu dute eguna mundakarrek.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.