Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Kultura

Tunidoen arrantza jasangarriaren eta itsasoko zaporeen uztarketa egin dute

Bermeo Tuna World Capital egitasmoaren baitan eta Campos kontserba etxearen kolaborazioagaz, Tuna Tasting izeneko ekimena burutu dute, gaur, Bermeon.

Alex Uriarte Atxikallende
Bermeo
2021/07/14

Arrantza jasangarriaren oinarriak eta lekuko gastronomiarik onena lotu dituzte, gaur, Bermeoko Ertzilla Dorreko Arrantzaleen Museoan. Bermeoko udalerriak (gure kostaldeko beste zenbait herrigaz batera) atunaren arrantza zein prozesamenduan izandako garrantzia esanguratsua azpimarratzeko eta bere eragin zabala nabarmentzeko burutu da Tuna Tasting izeneko aktibitatea.

Ordu t’erdi iraun du BTWCek antolatutako jarduerak eta bi ataletan banatu dute egitaraua: lehenengo eta behin, Arrantzaleen Museoko solairu desberdinetan proiektuaren nondik norakoak azaldu eta atunaren arrantza jasangarriaren balioa norainokoa den argitu dute; ondoren, teorikoki erakutsitako produktuak eta eskaintza praktikara ekarri dituzte, hegaluze mendrezka oinarri izan duen pintxo tailerraren eta dastaketaren bitartez.

Bermeo, atunaren tenplua. Ondo jakina da Bermeo eta inguruak, betidanik, tunidoen arrantzagaz eta prozesamenduagaz oso estu lotuta egon direla; dena dela, jarduerara hurreratutakoak harrituta agertu dira arrantza mota horren nondik norakoak, xehetasunak eta datuak entzun dituztenean: Bermeoko herria, modu zuzen edo zeharkakoagoan, lotuta dago mundu mailako tunidoen arrantzaren %20agaz. Gaur egun, industria horretara bideraturiko 75 itsasontzi daude Bermeoko portuan eta, hain zuzen ere, euretako 50 atunontziak dira. Inguruko itsas portuetako kopururik handiena da bertakoa.

Datu adierazgarri bezala, gaur egun arrantzatzen diren tunidoen %10, gutxi gorabehera, Bermeon oinarritzen da. Enpresa kopuruari dagokionez, 15 kontserbera handietako 5 bertokoak dira. Azaldutakoen artean, besteak beste, tunidoak harrapatzeko arrantza teknika desberdinak ikusarazi dituzte. “Kazea” bidezkoa zaharrena da, duela 1.200 urte ingurukoa; ontziek kanaberak dituzte alde banatara eta haien muturrean, berriz, amu artifizialak. Arrainak amuotara hurbilarazteko, aldiz, mugimendua erabiltzen dute: itsasontziak etengabe aurrera egiten du. Gaur egun, baina, kanabera hidraulikoak edo amu naturalak baliatzen dituzte, teknika hobetzeko. Beste bidea Mediterraneo eta Afrikatik dator: atun tropikalak sare bidez inguratu eta modu masifikatuagoan harrapatzen dira, bertoko labela duen amu bidezko sistemaren ordez.

Kontserberen herria. Ekitaldiaren bigarren zatian, Bermeoko Campos kontserberako Aintzi Laburuk industria horren jatorria, egunerokotasuna eta lana plazaratu ditu. Laburuk azaldutakoen arabera, atunaren arrantza Erdi Aro ostean hasi zen Bermeon eta, 1353an, sektorea babesteko, lehenengo kofradia sortu zen, Bermeoko San Pedro; kofradiek botere handia izan zuten XIX. mendera arte.

Camposi dagokionez, 1921ean jaio zen, Campos eta Astorkiza familien batasunetik; oraintsu, Europarc-en Europear Ziurtagiria jaso dute, prozesamendu jasangarriagatik emana. Bestalde, atun arrantzaren erregularizazioaz ere mintzatu da: argitu du ozeano bakoitzak bere organo erregulatzaileak dituena; Kantauri Itsasoan, MSC eta ISSF dira erakunde arduradunak. Jarraian, kontserberen industriako kateak edo genero arrakala bezalakoak ere izan ditu ahotan.

Bukatzeko, bertaratutakoek mendrezkaz eginiko pintxoak dastatzeko parada bikaina izan dute, Madaixagane jatetxeko lantaldeak prestatuta eta bertoko produktuez lagunduta.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.