• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
GizarteaIngurumena

Sarea merkatu plaza bihurtuz

Busturialdeko baserritar, kontsumitzaile eta eragileen elkarlanari esker, bertoko ekoizleen produktuak zuzenean eskuratzeko ataria sortu dute: Baserritik Gernikara.

Baserritik Gernikara egitasmoan bere produktuak eskuragarri jarri dituen ekoizleetako bat. Argazkia: Baserritik Gernikara.
Ane Maruri Aransolo
Busturialdea
2020/04/08

Azokak hutsik daude, eta ekoizleek baserrietan dituzte plazetan saldu ohi dituzten produktuak. Ortuariak, barazkiak, esnekiak… saltzeko eta erosteko plazak itxita daude, eta alternatibak sortzeko ordua heldu da.

Merkatutik sarera egin dute salto Busturialdeko baserritarrek, eta euren produktuen salerosketa sustatzeko azoka sortu dute bertan: Baserritik Gernikara. Busturialdeko baserritar, kontsumitzaile eta eragileak batu, eta ataria eratu dute, ekoizleen produktuak zuzenean erosi eta etxean jasotzeko.

Eskualdeko baserritarren eta gizarte eragilien arteko hartueman “ona” baliatuz gorpuzten joan den ekimena da. Duela pare bat aste hasi ziren antolatzen, eta arrazoiak argi dituzte: “Koronabirusaren eraginez, lehen sektorea ahulduta geratu da, euren produktuak saltzeko horrenbesteko aukera barik. Horregaz batera, kontsumitzaileek ere produktuak eskuratzeko zailtasunak dituzte”, diote atariaren sortzaileek, eta, “zoritzarrez”, bertako produktuak kontsumitzeko sareak murriztu egin direla nabarmendu dute.

Izan ere, Gernika-Lumoko pare bat ikastetxe inguruko ekoizleen produktuekin hornitzen dira, eta horiek itxita egoterakoan, ekoizleek ezin dute ekoitzitakoa saldu. Halaber, herriko plaza ere zarratuta dagoela-eta, murrizten joan dira baserritarrek euren produktuak saltzeko aukerak. Kontsumitzaileen egoera ere antzekoa da, eta bertoko produktuak lortzeko aukerak gutxitu egin direla diote: “Ekoizleak zein kontsumitzaileak dira kaltetuak. Batzuk ezin dutelako saldu, eta besteak ezin dugulako bertokoa kontsumitu”.

Denek ala denek, “oso ondo” hartu dute ataria: “Orokorrean, kontsumitzaile zein baserritarrek pozik hartuko luketen ekimena da, baina egoera honetan gehiago. Erantzuna oso ona da”.

Haratogo doan ataria
Koronabirusaren gaitzak proiektua martxan jartzearen beharra sustatu du, baina ideia ez dela oraintsu sortutakoa jakinarazi dute: “Aspalditik eduki dugu gogoa horrelako proiektua burutzeko, baina egitasmoa azeleratu egin da gaur egungo egoeraren ondorioz”.

Domekan zabaldu zuten, eta ideia konfinamendua baino haratago zabaltzea dela diote, “gerora ere bizia izango duen proiektua bilakatuz”. Webgunea egonkorra izatea gura dute, lehen sektorea bultzatu eta osasuna eta eskualdeko ingurumena zainduko dituena. “Kontsumo aldetik lehen sektorea indartu gura dugu, eta ingurumena zaindu. Baita gure osasuna ere. Horregatik, produktu asko ekologikoak dira”.

Orain dela bi aste hasi ziren lanean, eta bidea egin du proiektuak. Gero eta ekoizle gehiago batu dira ekimenera: “Baserritik Gernikara handitzeko jaio den egitasmoa denez, zabalik dago bertoko ekoizleentzako. Joango dira gehitzen”.

Kontsumitzaile bat Baserritik Gernikara webgunea arakatzen. Argazkia: Baserritik Gernikara

Gaur gaurkoz, hamabi dira atarian aurki daitezkenenak: barazkienak, esnekienak, ogiarena, okelarena… Bakoitzak bere produktuak ikusgai jarri ditu, eta generoa badagoela diote: “Ekoizleen araberako produktuak daude, denetarik”. Eta jendearen eskaeriaren arabera ekoitziko dutela diote.

Atarian erositakoen zenbatekoa, bere horretan jasoko dute ekoizleek: “Lau euroko erosketa eginez gero, lau euro jasoko dituzte. Irabazi asmorik gabeko iniziatiba bat da hau. Guk nahi duguna da, ahal danik eta produktu gehien heltzea etxeetara”.

Momentuz, Gernikan egingo dute banaketa, eta eskariak eguazteneko 12:00ak baino lehen egin beharko dira, produktuak bariku goizean jasotzeko. “Egun eta erdiko tarte hori beharrezkoa dugu, eskaerak zenbatu, batu eta banaketarekin hasteko. Logistika kontu da”. Barikua jai eguna izanda ere, banaketa egingo dela azpimarratu dute.

Etorkizunari so
Atariak, gainera, astelehenetako Merkatu plazan erosi ezin dutenentzako aukera zabaltzen du aurrerantzean: “Lanean gauden gazteetako asko ezin izaten gara plazara joan erosketak egitera. Orain, internetera eramandako plaza honetan erosketak klik bategaz egiteko aukera dugu”.

Kontsumo ereduak aldatzeko unea dela ere uste dute, hausnarketa garaia dela esanez. “Gaur egungo kontsumo ereduak aldatzeko ahaleginak egin behar ditugu. Indartu egin behar dira tokian tokiko ekoizleak. Ezin dugu distribuizio handiko kateen menpe egon”. Hausnarketak egiteko momentua dela uste dute, inguruan ekoizteko eta kontsumitzeko. “Ez bakarrik osasungarrioagoa eta ingurugiroarentzat hobea delako, ekoizleak hurbil daudelako baizik. Gertutasun horrek, elikadura subiranotasun horrek, lasaitasuna ematen digu. Hobe da gertukoa kontsumitzea, 5.000 kilometro egin dituzten produktuak jatea baino”.

Hala, osasun langileei, supermerkatukoei eta garraiolariei txalo egiten zaien moduan, ekoizleei ere txalo egin behar zaiela diote: “Saltzen eta garraiatzen diren produktuak ekoizleek ekoizten dituzte. Egunez egun dabiltza lanean, guk produktuak etxean jasotzeko. Garai hauetan euren balioa gehiago nabaritzen da, eta euren egoera astintzeko aukera ederra da ataria”.

Erlazionatutako edukiaBaserriko produktuak, sarean

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

maiatza 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.