• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
EkonomiaIngurumena

Hegalaburraren etorkizuna, zalantzan

Nazioarteko ikerketa baten arabera, Mediterraneo itsasoko tenperaturak gora egingo du. Ondorioz, hegalaburra hazteko eremuak lekuz alda daitezke, "Bizkaiko Golkora edo beste eskualde hotzago batzuetara".

Zaloa Iturbe San Jose
Busturialdea
2023/12/14

Datozen 50 urteetan Mediterraneo itsasoaren tenperaturak gora egingo dutela ondorioztatu du Azti zentro teknologikoak, Southamptongo Unibertsitatearekin eta British Antartic Survey teknologiarekin elkarlanean egindako ikerketa batean. Atun gorria Europako iparraldeko uretara itzultzea “kontserbazio lanaren arrakasta” izan dela dio Aztik, baina nabarmentzen dute nazioarteko azterlan honek Mediterraneoko ugalketa-eremuetan tenperaturek gora egiteak epe luzeko errekuperazio hori arriskuan jar dezaketela.

Aurreikusita dagoen bezala tenperaturek gora egiten badute, “hegalaburrak bere ugalketa-estrategia egokitu beharko du”. Izan ere, baliteke Mediterraneoan ugaltzen eta hazten den populazioa beste eskualde epelago batzuetan kokatu behar izatea: “Espezie horren arrantzaren kudeaketa egokitu egin beharko da”. Clive Trueman Southamptongo Unibertsitateko Ekologia Geokimikako arduradunak azaldu duenez, “28 gradutik gorako tenperaturek hegalaburraren hazkundean eragin negatiboa” izango du. Proiekzioen arabera, Mediterraneo itsasoaren zatirik handiena tenperatura hori baino altuagoa izango da datozen 50 urteetan, “beroegia han jaiotzen diren hegalabur gazteentzat”. Ondorioz, baliteke umetze-eremuak lekualdatzea, hala nola, “Bizkaiko Golkora edo beste eskualde hotzago batzuetara”, eta “atun gazteak beste espezie  batzuen arrantza-tokietara eramatea”.

Nazioarteko ikerketa baten arabera, datozen 50 urteetan Mediterraneo itsasoan tenperatura handitu egingo da.

Argazkia: AZTI.

Atlantikoaren ekialdetik harago doan joera dela nabarmendu du Igaratza Fraile Azti-ko arrantza kudeaketan adituak: “Atlantikoaren mendebaldean, hegalaburra Mexikoko golkotik kanpo ugaltzen ari da, eta hori udako tenperatura igoeragatik gerta liteke, atun gorriaren tenperatuta optimoa neurri handi batean gainditzen baitu”. Zergatia azaltzerik ez badute ere, Atlantikoaren ekialdeko eta Mediterraneoko populazioek “antzera jokatzen dutela esan daikeleela” adierazi du, “ugaltzeko alternatibak bilatuz”. 

Metodo berritzailea. Zortzi herrialdetako zientzialariz osatutako ikerketa-taldeak metodo berri bat erabili zuen, atun gorriak garatzeko tenperatura-muga zehazteko: otolito izeneko kare-egitura txiki bat erabiliz. Arrainen adina zehazteko erabili ohi den arren, ikerketa horretan atun gorriaren energia kontsumoa neurtzeko erabili dute. Aztitik adierazi dutenez, agerian utzi du energia-kontsumoa 28 gradutik gorako tenperaturetan murriztu egiten dela, eta arrainak letargiko bihur daitezke.

Arrain guztiek harrizko ehuna dute otolito izeneko belarrian, zarata hautemateko eta orekarako. Truemanek, erabilitako metodo berritzailearen aitzindariak, esan duenez, “gure lan berriak otolitoko karbonoaren eta oxigenoaren isotopo  egonkor naturalen mailetako aldaketak erabiltzen ditu, hegalabur bakoitzaren tasa metabolikoa ezagutzeko”. Horrela jakin ahal izan dute noiz ari diren ura gehiegi berotzen, arrainek jasan dezaten: “Forma fisikoaren arakatzaile natural bat bezalakoa da”. Ugalketa-eremuak gehiegi berotzen badira, “arrain gorriaren produktibitatea eta arrantza-tokien jasangarritasuna” arriskuan jar litezke.

 

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

uztaila 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.