• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Hitzakide
    • izan HITZAKIDE
    • Sartu Hitzakide atalera
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Gizartea

Bertoko azoka txikien "korridorea" bultzatu guran

Elantxobeko, Eako, Ibarrangeluko eta Ispasterko zenbait ekoizle eta kontsumitzailek sarea osatu dute. EIEI Elikadura Korridorea osatzen dutenen helburuetako bat da modu tradizionalean eta jasangarrian ekoiztutako lehenengo sektoreko produktuak zein auzolana, herritarren eta herriko taldeen elkarlana eta parte-hartze aktiboa "balioan jartzea".

Elantxobeko agerraldia
Aintzina Monasterio Maguregi
Ea,Elantxobe,Ibarrangelu
2022/07/19

Bertokoa kontsumitzearen garrantziaz nahiz lehen sektoreak inguruan dituen mehatxuez jakitun, elkartu dira Elantxobeko, Eako, Ibarrangeluko eta Ispasterko zenbait ekoizle eta kontsumitzaile. Sarea osatu dute, EIEI Elikadura Korridorea.  Herritarren topalekua eta parte-hartze “kolektibo-aktiboa” bultzatzea dute helburu, “EIEI Elikadura Korridorea izango den herrietan komunitate-nortasuna sendotzeko bidean”, baita modu tradizionalean eta jasangarrian ekoiztutako lehenengo sektoreko produktuak zein auzolana, herritarren eta herriko taldeen elkarlana eta parte-hartze aktiboa “balioan jartzea” ere.

Berton ekoiztutakoa berton kontsumitzea “posible dela” aldarrikatzen dute, eta euren herrietako bizilagunei informazioa eman gura diete eta bertokoa kontsumitzera bultzatu gura dituzte. “Zoritxarrez, gaur egun nekazari jardun tradizionala asko urritu da, saldu eta erosteko bideak eta kontsumo usadioak asko aldatu eta masifikatu dira, eta horren ondorioz, betiko azokak ere desagertzeko arriskuan dagoz. EIE Elikadura Korridorearen bitartez, Elantxobeko, Ibarrangeluko, Eako eta Ispasterko zein inguruko nekazariei, arrantzaleei eta artisauei bertoko kontsumitzaileekaz zubia egiteko modua agindu gura diegum euren produktuak ezagutarazteko eta saltzeko. Lehenengo pausoa egin dugu; gure helburua da udarako hemen egiten dugunaren berri ematen duen katalogoa kaleratzea”.

Elantxoben aurkeztu zuten atzo iluntzean [uztailak 18], eta orain, herriz herri zabalduko dute, nork bere herrian banatuko du. Eskuorrian ekoizleen eta denda txikien zerrendak sartu dituzte, baita lau udalerrietan egiten dituzten azoka txikien datak ere. Hain zuzen ere, esan dutenez, denda txikien “filosofia horregaz bat egin” gura izan dute: “Gure premiak ardazteko gutxieneko gaitasun hori behintzat badaute, eta hor daude. Guk geuek ez baditugu zaintzen, desagertuko dira, baina gu ere desagertuko gara”.

Proposamenak. Lau udalerrietan urtean zehar “azokak txandakatzeko eta eskutik eskurako banaketa zehatzak” antolatzeko asmoa daukate. Era berean, kontsumitzaile taldeak bultzatuko dituztela azaldu dute, ekoizleekin “hartu-eman zuzenaren bitartez”, behar dituzten elikagaiak eskuratzeko.

“Herri txikiek badaukate beste modu bat aukerak sortuarazteko. Bertokotik, hurbiletik kontsumitu dezagun, ganoraz ekoizten dutenena kontsumitzen dezagun. Gure herri txikietan, gure komunitate txikietan guk landu behar ditugu ideia hauek edo bestela koordinazio handirik barik gabiltza beharrean”, azpimarratu dute. Herritarren eta ekoizleen arteko etengabeko harremana indartzeko “akuilu” izan gura du bertoko azoken korridore honek.

“Herri txikiek badaukate beste modu bat aukerak sortuarazteko”

Errigora eurentzat eredu dela diote: “Posible bada Nafarroako berdurekin hemen dagoenagaz ere antzeko zeozer egin genezakeela pentsatu genuen”. Hain zuzen ere, filosofia hari helduta, Ean okelagaz hasi ziren, Bedaronako baserri bateko okela saltzeko Bedarokela proiektua sortu zuten, eta hiru hilabeterik behin egiten dute banaketa. Gaur egun, Bedarokelan, 95 pertsona daude: “Hori guretzat indarra da. Bestalde, gure azoka ere beti saiatu izan gara bertokotzen–hain zuzen ere, Eakoa Bertoko Azoka izenagaz egiten dute–”. Bedarokela banatzen dute Bertoko Azokan eta bertako baserritarren eta ekoizleen produktuak ere salgai egoten dira: “Beti sartzen dugu bertoko zer edo zer, bertoko diogunean, 9 km inguruan esan gura dugu”.

 

 

 

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

maiatza 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.