• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
Ekonomia

Abelburuen jabeak burujabe izatearen garrantzia

Esne litroa merke, eta gastuak gero eta garestiago. Abeltzainen lan baldintza txarrak etorkizunera begirako estrategiekin hobetu daitezkeela diote Bizkaigane eta Santanako langileek.

Oihana Cabello Elorriaga
Busturialdea
2021/09/03

Pentsua, argindarra, gasolioa… Kostuak gora doaz, eta esne-ekoizleengan eragin zuzena dauka horrek. Esnearen martxan egitasmoa bultzatu dute EHNE eta ENBA sindikatuek, hain zuzen esne litroaren prezioak esnearen martxa bera ez daramalako. Litroa gutxienez 0,70 eurora saltzeko eskatu dute, negozioari eusteko. EHNEko kide Garikoitz Nazabalek esan bezala, «kostuak gora eta gora» doaz, eta zenbait banaketa enpresen aurrean protesta egin zuten. Salatu zuten kate horiek salmenta bolumen handia pilatu dutela eta zuzeneko erantzukizuna daukatela beraien salneurriekin gertatzen ari denagaz.

Izan ere, banaketa talde handiek «irabazi handiak» dauzkatela esan zuen, baserritarraren ahulezia azpimarratuz. Espainiako Ministerioak egindako azterketa baten arabera, esne ekoizleek hamar zentimoko igoera lortu behar dute beren negozioak bideragarri izan daitezen. Hori da EHNE eta ENBAk exijitu dutena.

Euren lanbidearen bideragarritasuna eta, ondorioz, etorkizuna bermatu gura dute. Hala ere, etorkizuna bermatzeko «norberak ere aldatzeko prest» egon behar duela esan du Etxalde Nekazaritza Elkarteko kide Amets Ladislaok. Errigoitiko Bizkaigane elkartean lan egiten du. «Etorkizunerako estrategiak diseinatu behar dira, eta horiek diseinatzeko barrura begirako aldaketak egin behar dira».



Aldaketetarako borondatea. Nekazaritza ekologikoaren aldeko apustua egin zuen Bizkaiganek 2003. urtean, «baina pentsamendua da aldatu behar den lehenengo gauza. Lehenengo eta behin, lauzpabost kontzeptu argi izan behar dira, eta astiro-astiro ekologikorako bidea egin. Hori bai, abeltzaintza lurrari lotutakoa izan behar da, eta Euskal Herriak aukera hori ematen du».

Pentsua behien elikaduran gehigarri bat izan behar dela uste dute Etxaldekoek, eta belardietan elikatu esne behiak. Ados daude esne ekoizleen egoera txarra dela, eta pentsuaren prezioaren gorakadari argindarrarena edota gasolioarena gehitu behar zaizkie. «Baina guk ere zerbait aldatu beharra daukagu horren menpekoak ez izateko», diote.

Abeltzaintzak etorkizunera begirako estrategiak diseinatu behar ditu”

Etxaldeko kideek eta Bizkaiganekoek epe luzerako estrategiak diseinatzen dituzte: «Gure animalien elikaduraren oinarria gure belarra da, eta zereala erosten diogu zuzenean Arabako zitugile bati. Bien artean adosten dugu prezioa urte guztirako, bitartekaririk gabe». Eredu horrek etorkizuna baduela uste du Ladislaok, eta merkatua badagoela. Dena den, prozesua luzea izan daiteke eta sektorea laguntzeko politika publikoak behar dira, gaur egun ez daudenak.

Europak De la granja a la mesa estrategia aurkeztu du, elikadura eredu iraunkorrago baten alde. «Teorian, estrategia horren oinarria da guk geuk darabilgun eredua», dio Ladislaok eta, beraz, beraielako negozioak diruz lagundu beharko lituzketela esan du.

«Lana baloratu behar da». Gaur egun Euskal Herriko esne ekoizleek dituzten laguntzak urriak dira. «Gero eta urriagoak», dio Kortezubiko Santana baserriko ekoizle Maider Uriartek. Era berean, gero eta exijentzia gehiago dituzte laguntzak hartzeko. «Puntuazioaren araberakoak dira, eta beti zerbait berria eskatzen duten arren, laguntzak ez dira gehiago».

Bi bazkide dira: Uriarte bera eta senarra; eta langile bat dute gaur egun. Esnearen salmenta zuzena egiten dute beraiek ere, eta jogurta saltzen hasi dira. «Esnearen prezioak berdin jarraitzen du, eta kostuak gora doaz. Horregatik hasi gara gure kontura ekoizten, irabazi-tarte handiagoa edukitzeko».

Gure kontura ekoizten hasi gara, irabazi-tarte handiagoa izateko”

Irtenbideak bilatu behar direla uste du, eta nekazaritza ekologikoak horretarako tartea ematen duela. «Guk egin, guk saldu eta guk jartzen dugu prezioa salmenta zuzena egitean». Dena den, atzean dagoen lana baloratu behar dela uste du. «Gure bezeroek badakite zelako lana egiten dugun, eta erosten dute». Esne litro gordina 0,80 euroan saltzen dute, eta pasteurizatua 0,85ean. «Oso merkea da, eta kalitatekoa eta bertokoa da, gainera. Baina errentagarria izateko litro asko saldu behar dira».

Esnea kooperatibari saltzen diotenen egoera okerragoa dela dio Uriartek. «Horiek lotuta daude, ordaintzen dizkieten prezioak ez dutelako beraiek erabakitzen, eta heltzen dira heltzen direnera arte. Gure kasuan, gure produktua garestitu dezakegu».

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.