• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
GizarteaKultura

Dastamenaren azterketa

Baserritarrentzat urteko plazarik onenetakoa da urriko azken astelehenekoa. Salmentei begira ez ezik, lehiaketara aurkezten diren produktuak ezagutzera emateko aukera dute.

Oihana Cabello Elorriaga
Gernika-Lumo
2017/10/27
Lunes gernikes, kolperipez esan ohi da. Eta jai eguna izango da askorentzat hurrengo astelehena, urriko azkena. Beste askorentzako, aldiz, lan eguna eta saltzeko egun handia. Baserritarrekin batera, hainbat ekoizle batuko dira egun horretan Gernika-Lumoko azoka nagusian; tartean, gaztagileak. Ardi latxaren esnearekin ekoizten den Idiazabal gazta ekarriko dute Urriko?Azken Asteleheneko plaza handira, baita «elaborazio bereziaren emaitza» den Bizkaiko txakolina ere. urriko ekoizle Jon Andoni Rementeria sommelier gernikarrak ondo ezagutzen ditu ardo horiek. Haren esanetan ekoizleek gauzak ondo egiten dituzte. Orain 23 urte jaio zen Bizkaiko txakolina, eta mahastiek gero eta urte gehiago dituzte. Hori ardoarentzat ona dela dio Rementeriak: «Urtean-urtean ikusten dugu produktu berriak ekartzen dituztela ekoizleek, modu berezian egindako ardoak, berdin zuriak, gorriak, beltzak, laranjak edo apardunak». Astelehenean 09:00etatik 11:00etara azokatik buelta egiten du Rementeriak, produktuak dastatzen; txakolinak, alegia. Aukeraketa egiten du, baina puntuatu ez. «Txakoli eta upeltegi guztiak ezagutzen ditut, eta aurreiritziak izan ditzaket. Nire iritzia badut, baina gero epaimahaiak puntuatzen du, eta hori da garrantzitsuena», azaldu du Rementeriak. Urriko Azken Astelehenean, baina, asko eta asko izaten dira ekoizleek Gernikako azoka handira ekartzen dituzten produktuak. Dena den, txakolinen kasuan, urterik urte, alde nabaria izaten dela uste du Rementeriak. «Hobetzen doaz, eta urte batzuetara askoz hobeak izango direla uste dut», dio. Dena den, egun horretakoa «ikusgarria» dela deritzo: «gazta, ogia, eztia, ortuariak… Denetik ekartzen dute Gernikara, Euskal Herriko onena». Epaimahaia. Urriko Azken Asteleheneko Azokako salmahaietara ekartzen dituzten produktuak dastatzen esperientzia dauka Iñigo Ordorika gernikarrak ere. Sukaldaria da bera, eta hamabi urte daramatza egun horretan lehiaketara aurkezten dituzten gaztak probatzen eta puntuatzen. «Ez da erraza» –dio–, «gazta bera hainbat aldiz probatu behar dugu beste batzuekin alderatzeko». Epaitzeko, baina, badituzte jarraibide batzuk. Ordorikak azaldu duenez, zortzi parametro baloratzen dituzte Idiazabal gazta sailkatzerako orduan. Hala ere, beretzat bi dira garrantzitsuak, batez ere: batetik, lehenengoz probatzean ahoan duen gustua; eta, bestetik, probatu ostean uzten duen zaporea. Txakolinetan ez legez, gazten kasuan urterik urtera alde nabaririk ez dute somatzen epaimahaikoek. «Egia esan, gazta era tradizional batean eginda, emaitza berdintsua izaten da urtero», dio. Dena den, gazta denak desberdinak izaten direla dio Ordorikak, «produktu oso onak ekartzen dituzte, baina bakoitzak gurea defendatzen dugu». Azken batean, ekoizle denek ekartzen dute gaztarik bereziena. «Produktu ona ekartzeaz gain, gernikara beti etortzen dira bereizgarri den zerbaitekin, berezkoa dutena. Egia esateko, ekoizleak Gernikara ‘de gala’ etortzen dira, merkaturik potenteenetakoa delako, potenteena ez bada», aipatu du. pnga_erakutsi Kalitatea hobetuz. Produktu antzerakoak ekarri arren, kalitatea urterik urte hobetuz doala aitortu du Gernika-Lumoko sukaldariak. «Ekoizleek eurek gazta egiteko teknikak hobeto kontrolatzen dituzte, informazio gehiago izaten dute urterik urtera, eta kalitate zein itxura aldetik gaztaren azken produktua hobetu egiten da», nabarmendu du. Olabarriko Aizpearen gazta aukeratu zuen iaz epaimahaiak Gernikara ekarritako onena bezala. Hori izan zen iaz Gernikako Urrea eta Aizpearen gazta erdia eskaini zuten enkantean. Aurten ere hamar lagunek osotuko dute epaimahaia, produkturik onenak saritzeko. Ordorikak dioenez, ekoizleek, oro har, lan handia egiten dute Urriko Azken Astelehenera primerako generoa ekartzeko, «eta sekulako meritua daukate denek». Hori dela eta, astelehenean Gernikan izango diren gaztagileen artean faboritorik ez duela dio. «Sorpresa eman ala ez, niretzat denak izango dira irabazle»– gaineratu du–; «gaur egun ekoizleek produktuari jartzen dioten mimoa izugarria da,eta sukaldari garenoi sekulako mesedea egiten digute. Lana egiterako orduan gauzak errazten dizkigute».

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

ekaina 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.