• Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
Sartu
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
  • Aisia
  • Ekonomia
  • Euskara
  • Gizartea
  • Hirigintza
  • Ingurumena
  • Jaiak
  • Kirola
  • Kultura
  • Orokorra
  • Politika
  • Udala
  • Ajangiz
  • Arratzu
  • Bermeo
  • Busturia
  • Ea
  • Elantxobe
  • Ereño
  • Errigoiti
  • Forua
  • Gautegiz Arteaga
  • Gernika-Lumo
  • Ibarrangelu
  • Kortezubi
  • Mendata
  • Morga
  • Mundaka
  • Murueta
  • Muxika
  • Nabarniz
  • Sukarrieta
  • Albistea
  • Askotarikoa
  • Eduki babestua
  • Elkarrizketa
  • Elkarrizketa
  • Erreportajea
  • Iritzia
  • Kronika
  • Ainara Ruiz Urizar
  • Ainhoa Astarloa Beotegi
  • Aintzina Monasterio Maguregi
  • Aitor Basterretxea
  • Alex Uriarte Atxikallende
  • Ander Makazaga
  • Ane Maruri Aransolo
  • Asier Alkorta
  • David Miragaya Gonzalez
  • Eider Mugartegi
  • Garaia Pagola Urriza
  • Garazi Burgoa Aldarondo
  • Gontzal Mendibe Miguel
  • Ibon Bergara Etxearte
  • Ixua Zubieta Etxebarria
  • Lander Unzueta Lekerikabeaskoa
  • Larraitz Ibaibarriaga Etxaburu
  • Lore Bengoetxea
  • Mikel Reina Barros
  • Naia Arantzamendi
  • Nekane Akarregi
  • Nerea Bedialauneta Alkorta
  • Oihana Cabello Elorriaga
  • Olaia Zabalondo Dominguez
  • Zaloa Iturbe San Jose
Bilatu
  • Albisteak
    • Gaiak
      • Aisia
      • Ekonomia
      • Euskara
      • Gizartea
      • Hirigintza
      • Ingurumena
      • Jaiak
      • Kirola
      • Kultura
      • Politika
      • Udala
      • Orokorra
    • Herriak
      • Ajangiz
      • Arratzu
      • Bermeo
      • Busturia
      • Ea
      • Elantxobe
      • Ereño
      • Errigoiti
      • Forua
      • Gautegiz Arteaga
      • Gernika-Lumo
      • Ibarrangelu
      • Kortezubi
      • Mendata
      • Morga
      • Mundaka
      • Murueta
      • Muxika
      • Nabarniz
      • Sukarrieta
    • Generoak
      • Albisteak
      • Editorialak
      • Elkarrizketak
      • Erreportajeak
      • Iritzia
      • Kronikak
      • Publirreportajeak
  • JOLASTU GEUGAZ!
  • Agenda
  • Multimedia
    • Argazkiak
    • Bideoak
    • Hitz eta Pitz
  • Agurrak / Eskelak
    • Zorion Agurrak
    • Eskelak
  • Zerbitzu gida
  • Bereziak
    • Adimen A.
    • Naturan barrena
    • Euskaldunak Australian
  • Nor gara
  • Publizitatea
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
  • izan HITZAKIDE
  • zozketak
  • eskaintzak
  • hemeroteka
Sartu
EkonomiaKultura

Saltsa gorriaren enbaxadoreak

Busturialdeko Hitza
Busturialdea
2013/01/11
POSADO EN VIDRIERA

Hamalu sukaldarik parte hartzen dute, tartean Jabier Gartzi gernikarrak (bigarrena eskubitik)

Bizkaia atzerrian sustatzeko asmoagaz, foru aldundia herrialdeko gastronomiari buruzko dokumental bat grabatzen dabil, hamalau sukaldariren laguntzagaz. Tripa beterik lagun gehiago egiten direla iritzita, Bizkaiko saltsarik bereziena erabili du aldundiak bertoko kultura atzerrian zabaltzeko: saltsa bizkaitarra. Jabier Gartzia Boroa Jatetxeko sukaldari gernikarra be dokumentalean agertzen da. Haren berbetan, “izenak islatzen duen bezala, saltsa bizkaitarra gure-gurea da” eta, hortaz, tresna ezinhobea da atzerritarrek Bizkaia ezagutu dezaten. Hala, Bizkaiko saltsa gorri famatuenaren enbaxadore bihurtu da sukaldari gernikarra. Aldundiak aurkezpen egunean azaldu zuenez, “bisitariak erakartzeko aukera oso ona da Bizkaierara dokumentala”. Gartziak nabarmendu duenez, dokumentalaren helburu nagusia Bizkaia eta Bizkaiko gastronomia atzerrian ezagutaraztea da. Hala, dokumentala grabatutakoan, nazioarteko zenbait jaialditan aurkeztuko dute lana. Hain zuzen, Amsterdamen (Herbereeak), Getxon, Tenerifen (Kanariar Uharteak), Oaxacan (Mexiko), Donostiako Zinemaldian, Bartzelonan (Herrialde Katalanak), Madrilen (Espainia), Berlinen (Alemania), New Yorken (AEB), Chicagon (AEB) eta Otawan (Kanada) aurkeztuko dute dokumentala, besteak beste. Gernika-Lumoko sukaldariaren ustez, Bizkaiko gastronomia, eta, batez be, saltsa bizkaitarra, enbaxadore bikainak izango dira atzerrian. Dioenez, “gure produktu famatuenetako bat da saltsa gorria, eta bertoko lehengaiekin egiten da”. Hala, saltsa bizkaitarra mahai gainean jartzea atzerrian lagunak egiteko modu paregabea dela deritzo. Gartzia “pozarren” azaldu da Bizkaia atzerrian sustatzeko aukera izango duelako. Esan duenez, “pribilegiatu bat” da, esperientzia edar hori bizitzeko aukera duelako. Dokumentalean parte hartzen duen sukaldariak Muruetan grabatu zuen bere zatia. Jakinarazi duenez, Bizkaiko leku esanguratsuak aukeratu behar zituzten sukaldariek grabaketa egiteko, eta Urdaibaiko itsasadarra aukeratu zuen Gartziak. Itsadarraren ondoan, saltsa bizkaitarraz, Bizkaiko gastronomiaz, slow food kulturaz eta bertoko produktuen kalitateaz egiten du berba, besteak beste. Grabaketa esperientzia barri bat izan zen bertoko sukaldariarentzat, baina ez zen lar eroso sentitu. “Sukalde gizona” izanik, “su artean hobeto moldatzen” dela dio, barre artean. Saltsaren berezitasunak
Sukaldariak Foru Jauregian

Sukaldariak Foru Jauregian

Saltsa bizkaitarra XIX. mendearen amaieran sortu zuten, Hego Amerikatik ekarritako piperrak Euskal Herrian errotu ostean. Gartziak azaldu duenez, duela 200 urte inguru ekarri zituzten piperrak, saltsa goxo hori egiteko bidea zabalduz. Saltsa nahiko barria izan arren, bizkaitarren artean oso ezaguna da, eta lurraldeko gastronomiaren zutabeetako bat bihurtu dela nabarmendu du sukaldariak. Saltsa gorriaren berezitasun nagusia prestatzeko erraza dela da. Gartziak dioenez, “kipula, piper txorizeroa eta denbora baino ez dira behar, baina emaitza ikaragarria da”. Lehengai sinpleak erabilita be, ahoan gertatzen den zapore eztanda oso gustagarria dela deritzo Boroa Jatetxeko sukaldariak. Produktu prestatua lehenengoz dastatzen duten pertsonei asko gustatzen zaiela dio Gartziak. Haren berbetan, zapore goxoko saltsa da, eta okelagaz zein arrainagaz geratzen da ondo. Azken xehetasun horrek harritzen ditu gehien atzerritarrak. Izan be, ez dute ulertzen nolatan jan daitekeen arrainagaz edo okelagaz. Zentzu horretan, saltsa bizkaitarra berezia dela deritzo sukaldari gernikarrak. Saltsa gorriaren arrakastaren beste gakoetako bat lehengaien kalitatea da. Azkenaldian, bertoko sukaldariek slow food kulturarekin bat egin dute, Bizkaiko gastronomiaren produktuak hobetuz. Gartziak nabarmendu duenez, “etxe ondoan ditugu goi mailako kalitatea duten lehengaiak, eta baserritik sukaldera heltzen dira berehala”. Sukaldari gernikarrak azaldu duenez, Bizkaia ahanzturan egon da euskal gastronomiaren barruan, baina azken urteetan aldatu egin da joera. Gartziaren ustez, slow food kulturagaz bat egiteak eta sukaldarien arteko harremanak hobetzeak on egin dio Bizkaiko gastronomiari. Bidaiak atzerrira Bizkaierara dokumentala Bizkaia atzerrian sustatzeko beste pauso bat izango da, baina bertoko sukaldariak duela bi urte inguru hasi ziren lurraldeko gastronomia esportatzen. Hain zuzen, hainbat bidaia egin dituzte atzerrira, Bizkaiko gastronomia mundu osotik zabalduz. Besteak beste, Erresuma Batuan, Brasilen, Alemanian, Italian, AEBetan, Kolonbian, Txilen eta Txinan egon dira sukaldari bizkaitarrak. Gartziak azaldu duenez, atzerrira bidaiatzea “esperientzia oso aberasgarria” izan da eurentzat, atzerriko gastronomia ezagutzeko aukera izan baitute. Hala, foru aldundiak ekimenagaz jarraitzea espero du. Jose Angel Iturbe aditua Gartzia ez da Busturialdeko biztanle bakarra izango Bizkaierara dokumentalean. Hain zuzen, Jose Angel Iturbe gernikarrak be parte hartuko du lan horretan, aditu bezala. Iturbek saltsa bizkaitarrari buruz argitaratu den liburu bakarra idatzi du, eta bere bizipenak kontatuko ditu Bizkaiko Foru Aldundiaren dokumentalean.

Busturialdeko albisteak euskaraz, libre eta kalitatez jaso nahi dituzu? Horretarako zure babesa ezinbestekoa dugu. Egin zaitez HITZAkide! Zure ekarpenari esker, euskaratik eginda dagoen tokiko informazio profesionala garatzen eta indartzen lagunduko duzu.

Egin HITZAkide

Agenda

uztaila 2025

al.ar.az.og.ol.lr.ig.
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Busturialdeko azken berrien buletina!

Buletina barikuetan bidaltzen da, eta Busturialdeko asteko berri nagusiak biltzen ditu.

Harpidetu

Datuak ondo jaso dira. Eskerrik asko.

Izen-abizenak eta posta elektronikoa sartu behar dira.

Posta elektronikoak ez du formatu zuzena.

Arazo bat gertatu da eta ezin izan da izena eman. Jarri gurekin harremanetan mesedez eta barkatu eragozpenak (Akatsaren kodea:).

  • 94-627 10 85 / 607 29 22 23
  • busturialdea@hitza.eus / gernika@hitza.eus
  • Elbira Iturri kalea, z/g. 48300, Gernika-Lumo
  • Publizitatea
  • 94-618 72 99 / 647 35 56 54
  • busturialdea@hitza.eus / bermeo@hitza.eus
  • Atalde 17, atzealdea. 48370, Bermeo
  • Argitalpen politika
  • Aniztasun politika
  • Pribatutasun politika
  • Cookieak
Babesleak:
Hasi saioa HITZAkide gisa

Saioa hasten baduzu, HITZAkide izatearen abantailak baliatu ahal izango dituzu.

HITZAkide naiz, baina oraindik ez dut kontua sortu SORTU KONTUA

Zure kontua ongi sortu da.

Hemendik aurrera, zure helbide elektronikoarekin eta pasahitzarekin konektatu ahal zara, HITZAkide izatearen abantaila guztiak baliatzeko.

Sartutako datuak ez dira zuzenak.
Zure kontua berretsi gabe dago.
 
 
 
(Pasahitza ahaztu duzu?)
 
 
SARTU
 
Pasahitz berria ezarri da eta zure helbide elektronikora bidali da.
Sartutako datuak ez dira zuzenak.
 
(Identifikatu)
 
 
 
 
BIDALI
 

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea

HITZAkide izan nahi dut
Aldatu zure pasahitza
Pasa hitza ondo aldatu da.
 
 
 
 
 
 
 
Aldatu
 
Oraindik ez zara HITZAkide?

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.

Ezagutu HITZAkide izatearen abantailak eta aukeratu HITZAkide izateko gustuko modalitatea.

HITZAkide izan nahi dut

Tokiko informazioa profesionaltasunez eta euskaratik, modu librean kontatzea da gure eginkizuna. Horretarako zure ekarpena beharrezkoa da, eta ongi maitatzeko modurik zintzoena da HITZAkide egitea.